Индиското летало што носи месечински ровер успешно влезе во лунарната орбита

Индија успешно го внесе своето вселенско летало „Чандрајаан-2“, кое носи ровер, во лунарната орбита, надминувајќи една од последните пречки за историското слетување на лендерот Викрам на неистражениот јужен пол на Месечината.

Поради големите ризици поврзани со подвигот, за високософистицираното маневрирање беа потребни големи инженерски способности и прецизни пресметки од научниците од Индиската организација за истражување на вселената (ИСРО).

Тимот мораше да го забави леталото точно на вистинската брзина за да ја заврши сложената работа од овој сегмент на мисијата, кој е еден од поризичните. Премногу брзото приближување кон лунарната орбита ќе предизвикаше вселенското летало да отскокне во длабоката вселена, додека малата брзина ќе резултираше со уривање на Месечината затоа што леталото немаше да може да ги совлада нејзините гравитациони сили, објасни ИСРО.

Чандрајаан-2 сега ќе изврши неколку маневри во орбитата пред на 7 септември да се обиде да изврши меко слетување на лунарната површина. Доколку биде успешно, Индија ќе биде четвртата земја што слетала на Месечината, по САД, СССР и Кина.

Мислам дека Европа нема ни да дозволи полемика за македонскиот јазик затоа што тоа е строго научна работа. Освен нашите политичари-шупелки, никој друг не би посегнал по таа светост.

повеќе

Сега младите сакаат што е можно побрзо да ја напуштат својата земја. Тие веќе не се чувствуваат застапени и го изгубија чувството на припадност.

повеќе

Во либералните демократии веќе со години се продлабочува политичката поларизација, се намалува довербата во владеењето на правото и, институционално гледано, состојбата општо се распаѓа.

повеќе