Индиската лунарна мисија ја објави првата слика од површината на Месечината (ФОТО)

Индиската организација за истражување на вселената ја објави првата слика на Месечината, во сиот нејзин сипаничав сјај, направена во рамките на нејзината лунарна мисија Чандрајан2.

Фотографијата е направена на околу 2.650 км од лунарната површина, додека вселенското летало орбитираше околу Месечината во средата. Кратерите Аполо и басенот Маре Ориентале може да се видат на фасцинантната, детална фотографија.

Чандрајан2 влезе во лунарната орбита на 19 август по лансирањето на 22 јули. Се очекува лендерот и орбитерот да слетаат во близина на јужниот пол на сателитот околу 6 септември, со што Индија ќе стане четврта земја што го сторила тоа по Кина, Русија и САД.

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе