НАСА

Хеликоптерот Инџенуити го изведе четвртиот и најдалечен лет на Марс (ВИДЕО)

Хеликоптерот Инџенуити уште еднаш леташе на Марс. За време на четвртиот лет на 30 април, дронот отпатува подалеку и побрзо од кога било досега - и е далеку од готов, бидејќи НАСА исто така објави едномесечно продолжување на неговата мисија.

Фото: НАСА

Инџенуити во своите први три лета ги постигна сите главни цели на својата мисија, така што целта на четвртиот беше малку да ги надмине. Овој лет траеше скоро 2 минути, за време на кој хеликоптерот помина 266 метри и достигна максимална брзина од 13 километри на час. Тоа е повеќе од двапати подалеку и скоро двојно побрзо од претходниот тест.

Мисијата беше планирана да содржи само пет летови пред роверот Персевиренс да си одвози и да ги почне своите примарни мисии во потрага по знаци на антички живот и собирање примероци што ќе бидат донесени на Земјата. Сепак, официјалните лица на НАСА на 30 април објавија дека Инџенуити ќе патува заедно со Персевиренс, снимајќи воздушни слики што можат да му помогнат на роверот да ги разгледува потенцијалните рути и научно интересните области во близина.

„Сега имаме шанса да ги демонстрираме за идните роботски, па дури и екипажни мисии, придобивките од постоењето на партнер во близина што може да обезбеди поинаква перспектива - од небото“, рече Мими Онг од Лабораторијата за млазен погон на НАСА, Калифорнија. „Ќе ја искористиме оваа можност и ќе тргнеме со неа - и ќе летаме со неа“.

Поради ова дополнително време, петтиот лет на Инџенуити нема да го врати назад на полето од кое полета на сите свои досегашни тестови. Наместо тоа, тоа ќе биде еднонасочно патување до ново место за слетување што хеликоптерот го провери за време на четвртиот лет. Оттаму, ќе направи уште еден или два лета во текот на следните 30 марсовски дена.

Ако хардверот на хеликоптерот сè уште работи добро по тие летови, неговата мисија може да биде продолжена уште еднаш, според официјалните лица на НАСА.

Легенда под Главна слика

Фото: НАСА

На три месеци пред избори, Владата носи закони и уредби со катастрофални последици по граѓаните, што е просто неверојатно.

повеќе

ДУИ, која по конфликтот го вееше албанското црвено - црно знаме, потоа синото, на следните избори ќе го вее зеленото.

повеќе

Што правите министерке, кога ќе посетите еден приватен или државен иниверзитет за да видите што навистина се случува.

повеќе