Европа развива вселенско летало за слетување на месечината (ВИДЕО)

Европската вселенска агенција работи на концепт за роботски лунарен лендер.

Тој би почнал да лета кон средината до крајот на 2020-тите. Би ја користел предложената месечинска вселенска станица Гејтвеј, како точка на половина пат, вели Би-би-си.

Лендерот би слетувал на површината за да им испорача товар на астронаутите, но исто така и за да враќа примероци на Земјата.

Оваа анимација илустрира како би функционирал концептот, а е дело на ЕСА.

Тоа што е многу поважно е дека се работи за ПРЕТХОДНА проверка, а не за post festum ветинг.

повеќе

Како што расте бројот на оние кои објавуваат непроверени, лажни и злонамерни информации, така се зголемува и бројот на медиуми кои работат со проверка на факти и се борат за вистината во јавниот простор преку одговорно истражување.

повеќе

Единствена работа за која ние граѓаните не плаќаме данок, е воздухот кој го дишеме.

повеќе