Дунав во последните два века се скратил 134 километри

Дунав се скратил 134 километри во текот на последните два века поради човечките активности, се наведува во извештај објавен денес.

Меѓународната студија на речните седименти исто така покажала дека Дунав станал и потесен и до 40 отсто од средината на 19 век, соопшти Баварската канцеларија за заштита на животната средина.

Извештајот вели дека промените се предизвикани од интервенции за рамнење на речниот тек, но и од мерките за заштита од поплави и градењето брани.

Поради овие човечки интервенции седиментот повеќе не можел да минува низ Дунав до Црното Море. Наместо тоа, се таложел на бреговите на реката трајно менувајќи го нејзиниот облик.

Со своите 2.850 километри, Дунав е втората најдолга река во Европа, по руска Волга.

Јавното здравје и економијата одат заедно и во време на пандемија, па затоа најдобриот начин да ѝ се помогне на економијата во оваа криза е ако се воведат адекватни рестрикции за пандемијата да се стави под контрола.

повеќе

Стопанската комора на Македонија со донесувањето на 4-тиот сет на мерки гледа остварување на ветеното дека Владата на РСМ и во услови на здравствено- економска криза ќе стои зад компаниите.

повеќе

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе