ЕСА

Божиќ на Марс: неверојатни слики покажуваат марсовски кратер исполнет со мраз (ФОТО)

Европската вселенска агенција (ЕСА) направила неколку неверојатни слики од кратер на Марс исполнет со воден мраз.

Иако присуството на течна вода на планетата останува непотврдено, ние веќе некое време знаеме дека Марс има поларни ледни покривки, па дури и годишни времиња.

Овие слики го прикажуваат кратерот Королев, јужно од северниот пол на планетата. Тоа е обележје со дијаметар од 80 километри и, како што може да се види, цела година до врв е полно со мраз.

Кратерот Королев бил создаден од силен удар некогаш во минатото на Марс и е именуван по советски ракетен инженер од 1950-тите.

Тој е длабок околу 2 километри и содржи приближно 2.200 кубни литри мраз.

Кратерот е познат како „студена стапица“, која буквално го заробува реткиот марсовски воздух што се движи над мразот. Пониската температура предизвикува воздухот да „седи“ врз мразот и да дејствува како изолатор.

Оваа слика е направена од леталото Марс експрес, кое е во орбита над Црвената планета, фотографирајќи со стереокамера со висока резолуција.

Вселенскиот телескоп Хабл на НАСА ја направи оваа слика на Марс, на која се гледа мраз на јужниот пол

Објавено

Петок, Декември 21, 2018 - 12:46

Неопходно е да се надминат бариерите кои во моментов се присутни во регулаторната, политичката, финансиската и пазарната рамка и кои го кочат напредокот кон обновливите извори на енергија.

повеќе

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе