Боинг вложува милиони во развој на беспилотно летечко такси

Боинг ќе вложи уште 450 милиони долари во компанијата Виск за да го поддржи развојот на идните беспилотни летечки такси возила, соопшти денес американската компанија.

EPA-EFE

Калифорниската фирма Виск, која е во сопственост на Боинг и Кити хок, компанијата за воздухопловни возила која ја отвори коосновачот на Гугл Лари Пејџ, е една од десетици кои развиваат електрични автомобили со вертикално полетување и слетување (еВТОЛ), а од другите се разликува по тоа што е фокусирана на автономен лет, односно на летечко возило без пилоти.

„Нашиот став е дека тоа е голема стратегиска предност на Виск, преминување директно на самолетачко возило“, кажа Марк Ален, главниот директор за стратегија на Боинг.

Одлуката да се скокне генерацијата летечки автомобили со кои управува пилот, а кои ги развиваат независни стартап компании и некои групации за воздухопловство, значи дека беспилотните летечки возила на Виск ќе бидат воведени во служба подоцна, односно по 2024 година која е целениот датум за повеќето конкуренти.

Бојнг одби да наведе рок за лансирање на своето, како што кажа, Виск патничко возило од шестата генерација, а некои извори од таа индустрија откриваат дека во игра е негова сертификација во 2028 година.

Американската компанија тврди дека тоа ќе биде првото автономно воздухопловно возило за превоз на патници кое ќе биде сертифицирано во Соединетите Американски Држави.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе