Неверојатна фотографија

Астроном снимил „потенцијално опасен“ астероид упатен кон Земјата (ФОТО)

Астрофизичарот и астроном д-р Жанлука Маси од Проектот за виртуелен телескоп во Италија ги набљудувал ѕвездите на 17 јануари кога успеал да сними неверојатна слика - астероид упатен кон нас.

Додека Маси го набљудувал небото во раните утрински часови во петокот, се појавил астероидот 2020 АН3. Научникот успеал да ја штракне оваа неверојатна фотографија на астероидот - само еден од илјадниците потенцијално опасни астероиди што еден ден би можеле да ја погодат Земјата - додека се наоѓал на приближно 3,1 милиони километри од нашата планета.

Иако на фотографијата личи на обична точка, се проценува дека астероидот има дијаметар меѓу 230 и 510 метри. Експозицијата од 180 секунди ја доловува вселенската карпа додека се движи кон Земјата, а должината на експозицијата предизвикува сите ѕвезди во заднината да личат на линии.

„Телескопот го следи очигледното движење на астероидот“, рече Маси за својата неверојатна фотографија.

Вселенската карпа била следена од Центарот за истражување објекти блиски до Земјата на НАСА и се наоѓа на списокот на ризични астероиди на Европската вселенска агенција, но била откриена дури неколку дена пред нејзиниот близок пристап кон Земјата.

Таа е еден од неверојатните 88 нови објекти близу Земјата што се забележани досега годинава.

Мислам дека Европа нема ни да дозволи полемика за македонскиот јазик затоа што тоа е строго научна работа. Освен нашите политичари-шупелки, никој друг не би посегнал по таа светост.

повеќе

Сега младите сакаат што е можно побрзо да ја напуштат својата земја. Тие веќе не се чувствуваат застапени и го изгубија чувството на припадност.

повеќе

Во либералните демократии веќе со години се продлабочува политичката поларизација, се намалува довербата во владеењето на правото и, институционално гледано, состојбата општо се распаѓа.

повеќе