Американското воздухопловство за првпат го испрати Ф-35 во борбена мисија (ФОТО)

Речиси три години откако американското воено воздухопловство го прогласи најновиот американски борбен авион Ф-35А за подготвен за борбена должност, два стелт авиони конечно видоа акција над планините на Ирак, бомбардирајќи цели на Исламска држава, соопшти американската војска.

Нападите како поддршка на операцијата Постојана решителност биле извршени од страна на два Ф-35А лајтнинг 2 авиони на американското воено воздухопловство над Вади Ашаи во Ирак.

„Два авиони Ф-35А извршија воздушни напади врз позиции на Даеш (Исламска држава), мрежа од тунели и магацин за оружје во планините Хамрин, локација од која напаѓаа сојузнички сили. Овој напад е првата воена мисија на авиони Ф-35А“, се вели во соопштението.

Петнаесет години откако компанијата Локид Мартин го доби договорот за изработка на авионот, американското воено воздухопловство го прогласи Ф-35А за подготвен за борбена должност во август 2016. Потоа бе потребни речиси три години за да се употреби авионот од петтата генерација во воена ситуација.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе