Наука и технологија

Германски археолози открија фосили од заби стари најмалку 9,7 милиони години. Остатоците се најдени со ископување на некогашното корито на реката Рајна во близина на градот Епелсхајм, а научниците тврдат дека откритието може да доведе до „преправање на човечката историја“.

20 Октомври 2017 - 21:44

Уништувањето на дивите површини за земјоделство и употребата на пестицидите се сметаат за најверојатни фактори.

19 Октомври 2017 - 16:56

Смарт часовниците дизајнирани да им помогнат на родителите да внимаваат на децата би можеле да доведат до ризици за приватноста и безбедноста, рекоа активистите и групите на потрошувачи, во средата, повикувајќи на истраги од страна на регулаторите.

18 Октомври 2017 - 19:32

Кај лицата со оваа состојба, клетките на светлосните рецептори се наредени во симетрични шеми во двете очи, што може да го збуни мозокот.

18 Октомври 2017 - 17:07

На една од планините во Швајцарија се наоѓа бункер, претворен во трезор, во кој компанијата Ксапо ги чува биткоините на своите муштерии.

18 Октомври 2017 - 01:45

„Вистински момент на еурека“, „Сѐ на што се надевав“, „Остварен сон“ - нормално воздржаните научници денес стигнаа до ѕвездите опишувајќи ги чувствата што го пратеа настанот што се случува „еднаш во животот“.

16 Октомври 2017 - 18:16

Во Русија во петокот беше успешно лансиран сателит во орбитата што ќе ја следи атмосферата на Европа, помагајќи да се проучи загадувањето на воздухот.

14 Октомври 2017 - 15:33

Вселенската станица Тиангонг-1, тешка 8,5 тони го забрзува својот неконтролиран пад, а нејзиниот контакт со Земјината површина треба да се случи за неколку месеци.

14 Октомври 2017 - 00:32

По објавувањето на веста дека Турција веќе дала аванс за поприлично фалените руски противвоздушни системи С-400 и по соопштението од руската Служба за военотехничка соработка дека со Саудиска Арабија е постигнат договор за испорака на овие ракетни системи, се наметна прашањето дали може да се случи продадената руска воена техника еден ден да ги урива нејзините летала.

13 Октомври 2017 - 23:34

Пукнатина во мразот поголема од Холандија се отвори на Антарктикот, а начуниците работат на тоа да утврдат како се случило тоа.

13 Октомври 2017 - 02:33

Огромен инженерски потфат се одвива во моментов на Крим, каде што со бродови се пренесуваат 5.500 тони тешките делови на новиот мост што ќе ги поврзува полуостровите Керч и Таман.

12 Октомври 2017 - 10:59

Врските што недостигаа меѓу галаксиите конечно се откриени. Ова е првото забележување на отприлика половина од обичната материја во нашиот универзум (протоните, неутроните и електроните), што недостигаа во претходните набљудувања на ѕвезди, галаксии и други светли објекти во вселената.

11 Октомври 2017 - 08:55

Јапонија успешно ја лансираше ракетата Х-2А со четвртиот сателит за геолокација што ќе допринесе за точноста на американскиот Глобален систем за позиционирање (ГПС) во Јапонија.

10 Октомври 2017 - 10:13

„Иља Муромец“, првиот мразокршач на руската воена морнарица дизајниран за операции на Арктикот ги почна своите поморски тестови. Првиот руски воен мразокршач по 40 години треба да стане значајно засилување на војската во северните мориња, јавуваат руските медиуми.

06 Октомври 2017 - 02:24

РТ ја објави првата снимка во 360 степени, снимена од човек во вселената, така што гледачите можат да гледаат од перспектива на двајцата руски космонаути кои лансираат наносателити од надвор на Меѓународната вселенска станица (ИСС).

04 Октомври 2017 - 11:38

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе