Велика Британија влезе во рецесија

Обединетото Кралство и технички влезе во рецесија.

Фото: ЕПА

Економијата на Велика Британија претрпе најголем пад помеѓу април и јуни, бидејќи мерките за запирање на ширењето на коронавирусот и официјално ја турнаа земјата во рецесија.

Британската економија падна за 20,4% во однос на првите три месеци од годината.

Со тоа Британија и технички влезе во рецесија, дефинирана како две последователни тримесечја економски пад.

Ова е првпат Британија да се најде во рецесија од 2009 година, значи за прв пат по 11 години.

Официјалните лица изјавија дека економијата почнала да закрепнува во јуни, откако владините мерки наметнати поради коронавирусот почнаа да се опуштаат.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во либералните демократии веќе со години се продлабочува политичката поларизација, се намалува довербата во владеењето на правото и, институционално гледано, состојбата општо се распаѓа.

повеќе

Како по ѓаволите успеаја политичарите да го претворат токму Гоце Делчев во повод за поделби и омраза?

повеќе

Независна Македонија не може да се пофали со успешно менаџирање на етничките прашања, а првите „грешки“ се прават во првите денови од независноста.

повеќе