Туризмот во Црна Гора паднал за 92 отсто, приходите неспоредливо полоши од прогнозите

Црна Гора на 10 јули имала 11.191 регистриран турист, што е само околу осум отсто од остварениот туристички сообраќај на истиот ден претходната година, податок кој го потврди црногорската Национална туристичка организација.

EPA-EFE

Овој податок за падот на туристичката посета од 92 отсто среде јули покажува дека прихофите од сезоната ќе бидат значително полоши во однос на прогнозата на владата од јуни, пренесува подгоричкиот портал Вјести.

Извршната власт претходно процени дека очекува пад на приходите од туризмот за 40 отсто, што би влијаело врз пад на економијата од 6,8 отсто и износот на јавниот долг до крајот на годината да достигне 82,5 отсто од бруто домашниот производ (БДП).

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе