Трамп тврди дека преговорите со Кина одат добро, Пекинг не е оптимистичен

Американскиот претседател Доналд Трамп оцени дека трговските преговори со Кина добро напредуваат, но не изнесе детали за можен договор со кој би се ставил крај на одмерувањето на силите меѓу двата економски џина.

„Добро напредуваат“, едноставно одговори Трамп на прашањето за состојбата на преговорите.

Пекинг претходно неделава реагираше помалку оптимистично.

Трговските преговори се „многу тешки и преостанува многу работа“, иако е постигнат напредок во некои области, изјави во вторникот кинескиот министер за трговија.

Вашингтон и Пекинг на почетокот на годината почнаа сериозни преговори за да ги решат трговските спорови и царинската војна која минатата година ја почна Доналд Трамп.

Трамп реши да наплати царини на над 200 милијарди долари вредни увезени кинески производи за да го присили Пекинг на преговори.

Американците тврдат дека сакаат да ја прекинат кинеската бизнис пракса која ја сметаат за нелојална, од субвенциите до непочитувањето на интелектуалната сопственост.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе