Шефот на ОМВ: Европа не е спремна за забрана на рускиот гас

Европа не е спремна за забрана на увозот на гас од Русија, а прекинот на испораките би влијаел врз нејзината индустрија и целата економија, кажа шефот на ОМВ Алфред Штерн во интервју за Куриер.

EPA-EFE

„Мислам дека денес не сме спремни за ембарго, освен ако не сме спремни да ги прифатиме последиците. Едно треба јасно да се разбере: снабдувањето со гас не го обезбедуваме со сопствено производство во Европа, туку со снабдување од Русија“, кажа Штерн.

Според шефот на ОМВ, прекинот на снабдувањето би имал големи последици за индустријата и економијата.

„Нормално, постои закон за стопанисување со енергијата која на домаќинствата ќе им обезбеди топлина. Домаќинствата трошат во просек околу 20 отсто гас годишно, потребни ни се околу 35 отсто за производство на струја и околу 40 отсто за индустријата. Но, не станува збор само за тоа туку и за одржувањето на нашата економска активност, а тоа во случај на ембарго повеќе не би било можно во целост“, кажа Штерн.

Што се однесува до нафтата, Штерн кажа дека руската сирова нафта ОМВ не ја користи во ниедна од своите рафинерии. Но, предупреди дека Русија произведува 10 милиони барели дневно, десеттина од светското производство, од што 50 отсто се извезува.

„Станува збор за значителни количества, а разликата во цената меѓу Брент и Уралс нафтата во моментов е 30 долари. Безбедноста чини, а ембаргото намалува значителни количества од испораките. Поради влошените економски прогнози побарувачката за нафта веројатно нема толку да порасне, но може да се очекува цените на нафтата да останат на високо ниво. Пазарите не реагираат само рационално туку ги придвижуваат и стравот и емоциите“, кажа Штерн.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе