Русија може годинава да влезе во првите пет светски економии

Максим Орешкин, економскиот советник на рускиот претседател Владимир Путин, изјави дека руската економија би можела уште годинава да стане петтата економија во светот според паритетот на куповната моќ.

EPA-EFE

Зборувајќи на форум за образованието на младите, тој објасни дека неговите проценки се засновани на проекциите на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за оваа година.

Доколку тоа се случи, следниот предизвик пред Русија ќе биде тоа да остане меѓу петте најголеми економии во светот, истакна Орешкин.

Поранешниот министер на Русија за економски развој изнесе проценка дека економското заздравување до нивото на вработеност и индустриското производството од периодот пред кризата ќе биде постигнато во следната година.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе