Турските главоболки на руски Газпром

Рентабилноста на Турски тек доведена во прашање по барањето на Анкара да се намали цената

Руски Газпром за првпат ќе почне да ѝ продава на Турција гас по цени формирани на берзата а не според долгорочните договори. Газпром експорт ја потпиша првата испорака на 700.000 кубици гас по новиот принцип.

EPA-EFE

На тој начин Газпром се обидува да го прекине падот на продажбата на „синото гориво“ во Турција. Епидемијата на коронавирусот ја намали побарувачката на гас, па дојде до намалување на цените, а покрај тоа се појавија и нови конкуренти кои ја спуштаат цената.

Долгорочните договори за продажба на гас се формираа двапати годишно врз основа на цената на нафтата. Така во третиот квартал Турција врз основа на долгорочните договори купуваше гас по цена од 188 долари за илјада кубици, а во четвртиот по 173 долари. Во Европа истовремено гасот се купуваше по цени формирани на гасната берза, за 86 долари за илјада кубици. Газпром преку својата електронска продажба нудеше гас за 76 долари за илјада кубици. А во мај цените на берзата паднаа на 34 долари!

Поради тоа турските компании се обидуваа да го натераат Газпром да им ја намали цената на гасот без оглед на долгорочните договори. Во првата половина на 2020 година турските компании го намалија купувањето гас од Русија за 41,5 отсто. Лани Русија на Турција ѝ продала 7,99 милијарди кубици гас.

Турција спаѓа меѓу петте земји кои се најголеми потрошувачи на гас. Таа годишно троши околу 45 милијарди кубици.

Рапидното намалување на купувањето гас на турските компании може да ја доведе во прашање рентабилноста на гасоводот Син тек и новоизградениот Турски тек. Турција добива гас и од Азербејџан, како и течен гас од Катар, Алжир и Нигерија. Има многу продавачи на пазарот.

Во првото полугодие на 2020 извозот на Газпром во ЕУ падна за 18 отсто, на што влијаеше кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот, но и сè поголемата конкуренција.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

 Еврообврзница во услови на најголемата светска економска криза за репрограмирање на долгот и буџетска поддршка.

повеќе

Повикот на Заев за „Влада за национален спас“ само три дена откако неговиот кабинет ја доби собраниската доверба, покажува дека таа тешко би се качила над сегашните 62 пратеници.

повеќе

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе