Потрошувачките цени во Америка скокнале најмногу во последните 40 години

Потрошувачките цени во Соединетите Американски Држави скокнале во декември за седум отсто во однос на истиот месец една година претходно, најсилно во последните 40 години, покажуваат податоците на министерството за труд.

EPA-EFE

Најновите податоци покажуваат дека во декември, трет месец по ред, годишната стапка на инфлацијата во САД била над шест отсто, што значително го надминува нивото од два отсто, на која цели американската централна банка Фед.

Скокот од потрошувачките цени од седум отсто на крајот на минатата година е најголемиот од јуни 1982 година. Во ноември цените на годишно ниво пораснале за 6,8 отсто.

Најмногу на крајот на минатата година во САД пораснале цените на енергијата, за 29,3 отсто. Цените на храната пораснале за 6,5 отсто, значително над просекот во последните десет години, а трошоците за станување 4,1 отсто, покажува објавениот извештај на министерството за труд. Силно пораснале и цените на половните возила, за 37,3 отсто.

Основната инфлација, која ги исклучува променливите цени на енергијата и храната, во декември достигнала 5,5 отсто и е највисока од февруари 1991 година. На месечно ниво цените на енергијата благо паднале, за 0,4 отсто, за првпат од април минатата година. Растот на цените на храната успорил од 0,7 на 0,5 отсто.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе