Петта турска банка почна да ги прифаќа руските картички Мир

Платежните картички Мир во моментов се прифатени во 8 земји.

Фото: ЕПА

Турската банка Халкбанк почна да ги сервисира картичките Мир, објави рускиот платежен систем на својата веб-страница во четвртокот.

„Релативно неодамна, Халкбанк се приклучи на списокот. Сега е можно повлекување готовина и плаќање со картичките Мир на нејзините уреди“, изјавија од прес-службата за ТАСС. Така, сега руските Мир картички можат да се користат во Турција во пет банки – Ис банкаси, Зираат банкаси, Вакифбанк, Денизбанк и Халкбанк.

Платежните картички Мир моментално се прифаќаат во 8 земји - Турција, Виетнам, Ерменија, Узбекистан, Белорусија, Казахстан, Киргистан и Таџикистан.

Претходно, првиот заменик-гувернер на Банката на Русија, Олга Скоробогатова, на маргините на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург (СПИЕФ) им рече на новинарите дека Мир картичките наскоро би можеле да бидат прифатени во уште четири земји.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе