Од почетокот на годината биткоинот порасна за над 100 отсто

Цената на биткоинот во текот на 2021 година порасна за над 100 отсто, додека само во октомври растот бил поголем од 30 отсто.

EPA-EFE

Претседавачот на Федералните резерви на САД (ФЕД) на 30 септември изјави дека американската централна банка не планира да ги забрани ниту да ги попречува криптовалутите.

Веста од 19 октомври, дека првиот Биткоин фјучрес ексџејч фонд во САД ќе биде одобрен од страна на Комисијата за хартии од вредност на САД (СЕЦ) означи своевидно признавање на американскиот регулатор дека криптовалутите се неизбежна реалност која треба институциски да се прифати и да се подведе во формалните текови. Тоа регулаторно одобрување ја турна цената до највисокото ниво.

Од друга страна, Бенк оф Америка почна истражување на дигиталниот имот кое покажало дека криптовалутите сега веќе толку пораснале што институционалните инвеститори не можат да ги игнорираат. Инвестициските банки го отфрлија својот претходен скептицизам околу криптовалутите. Во ноември ЏП Морган ја потврди својата прогноза дека биткоинот ќе порасне на 146 илјади долари. Ситибанк предвидува дека првата криптовалута годинава ќе достигне 120 илјади долари.

Иднината на криптовалутите изгледа одлично, барем за сега, бидејќи сè повеќе луѓе сакаат да поседуваат криптовалути, а кругот на познати личности кои влегоа во тој домен се шири. Растот на побарувачката, во комбинација со лимитираната понуда и сè побавното темпо на копање биткоини, укажуваат на долгорочно продолжување на растот на цената на „дигиталното злато“.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе