Над 200 уапсени во светска операција против перење пари

Полиции од триесетина земји уапсиле 228 лица и идентификувале илјадници „финансиски мулиња“ во рамки на голема операција против перењето пари.

Во операцијата од септември до октомври биле спроведени над 1.000 криминалистички истраги, а голем дел од нив сѐ уште траат, соопшти Јуропол.

„Над 650 банки, 17 банкарски здруженија и други финансиски установи пријавиле 7.520 лажни трансакции спроведени од финансиски мулиња. Со тоа е спречена загуба од 12,9 милиони евра“, вели Јуропол.

Во операцијата во која совен Јуропол (европската полициска организација) ја поддржале и Јуроџаст (европскиот сојуз за соработка во правосудството) и Европската банкарска федерација (ФБЕ) се идентификувани 3.833 „финансиски мулиња“ и 386 лица кои биле задолжени за трансакциите, од кои 228 се уапсени.

„Финансиските мулиња“ често и не знаејќи учествуваат во перењето на парите така што примаат и префрлаат суми незаконски заработени пари, објасни Јуропол.

Лицата кои ги користат тие мазги особено се активни на социјалните мрежи на кои ги наговараат своите жртви да отворат банкарски сметки со изговор дека преку нив ќе испраќаат или примаат пари.

Операцијата била спроведена во 31 земја, вклучувајќи ги Германија, Белгија, Шпанија, Швајцарија, Британија, САД и Австралија.

Навивачите на Шкендија, „балистите“, уште еднаш ќе навиваат против земјата во која живеат. Овојпат нивната поддршка ќе ја има Косово, кое на 26 март во Скопје ќе излезе на исклучително важен дуел против Македонија.

повеќе

Не ми се верува дека кај нас некој си одбор дебатирал и одлучувал за ова ребрендирање. Повеќе ми личи на пост-празнична летаргија.

повеќе

Потребна е промена на Законот за влада и на Изборниот законик, со која ќе се воведе правилото избор на автентична техничка влада која би владеела за време на изборниот процес, од распуштањето на парламентот до формирањето нова влада односно за време на изборната кампања.

повеќе