На пазарот стигнува нова валута

Група 15 западноафрикански држави усвоија во саботата нов план за придвижување единствена валута во 2027, откако претходниот план беше нарушен од пандемијата.

EPA-EFE

За новата стратегија се договорија лидерите на државите од Економската заедница на западноафрикански земји (ЕКОВАС), кажа Жан Клод Каси Нроу, претседател на Комисијата на ЕКОВАС по завршувањето на самитот во Гана.

Земјите се надеваат дека единствената валута ќе им помогне во јакнењето на трговијата и економскиот раст.

„Поради шокот со пандемијата, шефовите на државите одлучија да го суспендираат спроведувањето“, кажа Броу.

Тој додаде дека имаат нов план и конвергенциски договор кој ќе го покрие периодот од следната до 2026 година, додека во 2027 година ќе биде лансиран „еко“.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе