Минатата година

Милијардерите станаа посиромашни првпат во последните десет години

Најбогатите луѓе во светот минатата година станале нешто помалку богати, велат економските извештаи. Разните геополитички превирања и нестабилниот пазар на капиталот за првпат во последните десет години предизвикаа намалување на богатството на милијардерите.

Тоа на глобално ниво падна за 388 милијарди долари, покажуваат извештаите на УБС и ПВЦ. Намалувањето на богатството особено го почувствуваа кинеските милијардери и тие во азиско-пацифичкиот регион.

Иако нето вредноста на најбогатите Кинези падна за 12,8 отсто, во Кина и понатаму секои два до два и пол дена се создава нов милијардер, пишува Ројтерс.

Глобално гледајќи, бројот на милијардерите опаѓа секаде во светот освен во Америка.

„Овој извештај ја покажува отпорноста на американската економија, каде на крајот на 2018 имаше 749 милијардери“, изјави финансискиот експерт Џон Метјуз, шефот на УБС во САД.

„Веројатно богатството на милијардерите годинава повторно ќе се зголеми“, кажа Сајмон Смајлс, директорот на инвестицискиот оддел на УБС за богати клиенти.

ЕУ покажа дека не е во состојба да ги исполни ветувањата дадени пред скоро две децении во Солун и одлучи веќе да не се преправа.

повеќе

Кога политичарите сватија за каква моќна алатка се работи, час поскоро побрзаа да менуваат закони со кои „бомбите" нема да бидат докази.

повеќе

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе