Лавров: Ја научивме лекцијата со Јужен тек, сега бараме гаранции

На Русија ѝ се потребни цврсти гаранции од Европската комисија за изградба на транзитната линија на гасоводот Турски тек, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

„Изградбата на Турски тек напредува според планираното. Се разгледуваат и опциите за продолжување на копнената транзитна линија на овој гасовод во правец на Европа“, кажа Лавров, а пренесува руската агенција ТАСС.

„Меѓутоа, имајќи ги предвид несреќните лекции поврзани со Јужен тек, сега се неопходни цврсти правни гаранции од Европската комисија“, додаде рускиот министер.

„Газпром минатата година го собори рекордот во испораките на гас на европскиот пазар. Реализацијата на големите инфраструктурни проекти продолжува, меѓу кои е и Северен тек 2 кој би требало, преку најкратката и најевтина рута, да го разграни снабдувањето со гас за европските потрошувачи“, кажа Лавров.

Првата линија на гасоводот Турски тек е наменета за испораки на гас во Турција, а другата за земјите од јужна и југоисточна Европа. Капацитетот на секоја линија е по 15,75 милијарди кубни метри гас годишно.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе