Истражување: САД поради расната и етничката нееднаквост изгубиле илјадници милијарди долари

Расната и етничка нееднаквост ја чинела американската економија околу 51 илјада милијарди долари во изминатите три децении, изјави функционерката на американската централна Банка Мари Дели, повикувајќи се на најново истражување.

EPA-EFE

Дели ги изнесе заклучоците на истражувањето кое, со тројца коавтори, беше претставено во Институтот Брукингс.

Големите и тврдокорни разлики меѓу расите во вработеноста, степенот на образование и висината на доходот за земјата во целина значи помала економија, кажа претседателката на гранката на Фед во Сан Франциско вчера, ден пред претставувањето на истражувањето.

„Императивот на постигнување еднаквост, ублажување на некои од тие разлики, не е само морален туку и економски“, истакна таа.

Вработеноста на афроамериканските мажи константно е послаба од таа на мажите од други раси, а примањата на афроамериканските и латиноамериканските работници се пониски од тие на белците, се некои од заклучоците на истражувањето.

Авторите пресметале колку би бил американскиот БДП кога на пазарот на труд не би постоеле разлики, кога стапката на вработеност на афроамериканските и латиноамериканските работници би била еднаква на таа на белците, кога еднаков број од нив би завршиле факултет и би заработувале како белците.

Само од работата користа за економијата би достигнала 22.900 милијарди во текот на триесет години, од 1990 до 2019, со поголеми износи во изминатите години, бидејќи уделот на небелата популација би се зголемил, додека расните разлики би останале главно исти,

Повеќе од двојно поголемиот веќе проценет износ од 51.200 милијарди долари вклучува поголеми капитални вложувања, кои можеле да поттикнат попродуктивен базен на работна сила во изминатите три децении, со 2.570 милијарди долари само во 2019 година, истакна Дели.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе