За изградба на електроцентрали, желесница и метро

Иран од Русија бара заем од две милијарди долари

Иранскитевласти побараа од Русија кредит од две милијарди долари за изградба на електроцентрали, железница и купување возови за метри, изјави рускиот министер за енергетика Александар Новак, а пренесува ТАСС.

„Тие (Иранците) поднесоа барање за меѓувладини заеми за спроведување одредени проекти. Министерството за финансии го разгледува тоа прашање. Меѓу проектите има изградба на електроцентрали, хидроцентрали и железници како и испорака на вагони за подземна железница. Тоа сѐ е околу две милијарди долари“, кажа Новак.

Според него, имајќи ги предвид претходните одлука за заеми на Иран, кредитите би можеле да изнесуваат вкупно околу пет милијарди долари.

„Тие бараат вкупниот износ (со претходно дадените кредити) да биде до пет милијарди долари“, кажа Новак.

Изминатата недела имаше бурен почеток со објавувањето на вториот сет мерки. Се изнаслушавме разно-разни коментари, предлози и видувања кои никако не би можело да се рече дека се засновани на прецизни анализи и предвидувања на надлежните институции во државата, со кои располагаме, НБРСМ и МФ.

повеќе

Наместо да седнат заедничи и оние од власта и оние од опозицијата и да се договорат околу стратегијата за борбата со најголемата опасност, тие мудруваат и кажуваат бајки.

повеќе

За жал во овие тешки времиња некои политичари се занимаваат и со вируски патриотизам: на корона не сме се обратиле мултилингвално.

повеќе