Грција ги укинува златните визи за Русите

Грчката влада ќе го суспендира издавањето или обновувањето на дозволите за престој во инвестициски цели за граѓаните на Руската Федерација.

EPA-EFE

Ова го изјави грчкиот министер за миграции и азил, пренесуваат грчките медиуми.

Позната како програма на златни визи, им овозможува петгодишна дозвола за престој на инвеститорите кои ќе купат сопственост вредна минимум 250.000 евра. Во текот на 2021 вкупно на руски купувачи им се издадени 576 златни визи, што е скок од дури 79 отсто во однос на претходната година.

По рускиот напад на Украина, грчкото министерство соопшти: „По наредба на министерот за миграции и азил Нотис Митарачи, издавањето и обновувањето на дозволите за престој во инвестициски цели кои беа во процес на разгледување за руските граѓани се суспендирани на неодредено“.

Освен тоа, грчкото министерство нема да прима нови барања за издавање на тие документи.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе