Годишната инфлација во Венецуела е поголема од 2 милиони отсто

Инфлацијата во Венецуела во февруари била 53,7 отсто на месечно ниво па така стапката на инфлација во минатата година се искачила на 2.295.981 отсто, се наведува во парламентарниот извештај објавен денес, во кој по дефектот на електромрежата се најавуваат најлошите статистички податоци за март.

Порастот на цените забележа благо забавување по скокот од 191,6 отсто во јануари, но пратеникот Хозе Гера од финансискиот одбор на Националното собрание оцени дека март ќе донесе „ново забрзување“ поради дефектот кој на 7 март ја погоди земјата и ја парализираше економијата.

Поради затворањето на банките и недостигот од боливари во оптек за плаќање на производите, повеќето трансакции се одвиваат во долари, што придонесува на падот на локалната валута. Најкрупната банкнота е од 500 боливари. Литар млеко чини речиси 10.000, а едно пиле од 10 до 20.000 боливари.

Владата на Николас Мадуро во август минатата година почна програма на реформи за сопирање на кризата и прогласи девалвација на домашната валута од 96 отсто.

Од тогаш вредноста на валутата падна за уште 98 отсто па Меѓународниот монетарен фонд предвиде инфлација од 10.000.000 отсто на годишно ниво. Централната банка од февруати 2016 повеќе не ги објавува своите економски индикатори па таа задача ја презема парламентот во кој мнозинството го има опозицијата.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе