Германските директни вложувања во Русија достигнаа најголем износ во последните 10 години

Германските директни инвестиции во Русија минатата година достигнале најголемо ниво во последните 10 години, објави германско-руската стопанска комора.

Според податоците на Бундесбанк, германската централна банка, вредноста на германските директни инвестиции во Русија минатата година била зголемена на две милијарди евра.

„Станува збор за една од највисоките вредности во периодот по пропаѓањето на Советскиот Сојуз“, истакна Комората во соопштение.

Претходната рекордна вредност, од 3,6 милијарди евра, е забележана пред десет години, во 2008.

Билатералните односи беа сериозно нарушени во 2014 година поради улогата на Москва во украинската криза, па Европската Унија, Соединетите Држави и останатите западни сили ѝ воведоа санкции на Русија.

Зависноста на Русија од извозот на сировини, пред сѐ нафта и гас, резултираше со забавување на руската економија, што во комбинација со санкциите предизвика слабеење на руската рубља во однос на еврото.

Со тоа рубљата стана популарна кај западните инвеститори, а руската работна сила привлечна за германските компании поради големиот број експерти обучени на Западот, се истакнува во соопштението на германско-руската стопанска комора.

САД денес остануваат држава со најнапреден систем на високо образование во светот, со најголем број на научни публикации, инвестиции во наука, патентирање на иновации и на добитници на Нобелова награда.

повеќе

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе