Германците дома сѐ уште чуваат 12,46 милијарди марки

Осумнаесет години по воведувањето на еврото граѓаните на Германија сѐ уште ја чуваат старата германска валута, марките, во вредност од 12,46 милијарди марки (6,37 милијарди евра), објави Централна банка на Германија.

„Од 12,46 милијарди марки колку што грашаните сѐ уште не размениле во евра, 5,83 милијарди отпаѓаат на банкноти, а 6,63 милијарди на монети“, објави Дојче бундесбанк.

Притоа од банкнотите најмногу ги има оние со поголема вредност, во апоени од 100, 500 и 1.000 германски марки.

Секоја година Германците разменуваат германски марки во вредност од 35 до 45 милиони евра.

Но најголемото количество германски марки е повлечено од оптек веднаш по воведувањето на еврото на почетокот на 2002.

За разлика од останатите земји што го воведоа еврото, во Германија нема временско ограничување до кое старата валута мора да се смени во евра.

Курсот на размената е сѐ уште непроменет: едно евро вреди 1,95583 германски марки.

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе