Газпром: Ќе запре транзитот на рускиот гас во ЕУ преку Северен тек – поради поправки

Тридневниот прекин за поправки ќе почне на 31 август, соопшти рускиот енергетски гигант.

Фото: ЕПА

Рускиот енергетски гигант Газпром денеска објави дека транзитот на природен гас до Европската Унија преку гасоводот Северен тек 1 ќе биде стопиран од 31 август до 2 септември заради одржување.

„На 31 август, единствената работна единица за гасен компресор Трент 60 ќе биде исклучена на три дена поради одржување“, соопшти компанијата, истакнувајќи дека сите поправки ќе се вршат заедно со специјалисти од германскиот производител Сименс.

„Газпром“ додаде дека „По завршувањето на работата и отсуството на технички дефекти на единицата, транспортот на гас ќе биде обновен на ниво од 33 милиони кубни метри дневно“, што претставува приближно 20% од целосниот капацитет на гасоводот.

Единицата е последната од шесте турбини на гасоводот што беше оперативна, вели Газпром, а другите имаат потреба од ремонт. Една од турбините во моментов е блокирана во Германија поради санкциите, откако се врати од поправки во Канада.

Испораките на руски гас во ЕУ преку Северен тек 1 паднаа на 20 отсто од максималното ниво минатиот месец. Според Газпром, треба да работат пет турбини за да пумпаат гас со полн капацитет.

Цените на европскиот бензин се зголемија по денешната објава, скокајќи за 7 отсто на над 2.600 долари за илјада кубни метри.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

На 6 октомври 1946 година почна носењето на моштите на Гоце Делчев од Софија во Скопје, столицата на слободна Македонија.

повеќе

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе