Европската централна банка предупреди на ризик во еврозоната

Постојат „благи знаци“ на преценетост на финансиските и пазарите за недвижнини во еврозоната, што ја доведува во ризик стабилноста во време кога економијата забавува, рече денеска претседателот на Европската централна банка, Марио Драги.

„Атмосферата на финансиска стабилност останува предизвик, бидејќи глобалната економска перспектива е влошена“, им рече Драги на своите колеги во Меѓународниот монетарен и финансиски комитет во Вашингтон, пренесува Ројтерс.

„Постојат благи знаци на преценети вреднувања во еврозоната во некои поризични сегменти на финансиските пазари, како и на пазарите на недвижности, со изразени разлики низ регионите“.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе