Данците и покрај пандемијата побогати од кога било

Данците се побогати сега отколку што беа не само пред почетокот на пандемијата на коронавирусот, туку повеќе од кога било претходно, јавува Блумберг.

EPA-EFE

Домаќинствата во оваа држава во третиот квартал минатата година имаа имот чија вредност изнесува 930 милијарди долари.

Станува збор главно за имот во форма на акции и обврзници, соопшти Централната банка на Данска.

Во последните два квартали од 2020, нивното богатство пораснало за речиси 119 милијарди долари, а со тоа се анулирал падот од 90 милијарди кој се случи во првиот квартал.

Се очекува овие позитивни трендови да помогнат во надминувањето на негативните последици на мерките против пандемијата на коронавирусот.

Просечното богатство на едно домаќинство изнесува околу 335.000 долари, но кај повеќето тој износ е помал, наведе Централната банка на Данска.

Така, на пример, 43 отсто од пензиското штедење е во сопственост на десет отсто од населението.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе