Поради забавувањето на светската економија

Цените на нафтата потонаа на најниско ниво од 2002

Цените на нафтата паднаа на меѓународните пазари кон 27 долари бидејќи ограничувањето на патувањата и социјалните контакти поради пандемијата на коронавирусот ги намалуваат изгледите за побарувачката.

На лондонската берза цената на барелот падна за 1,39 долари во однос на претходното затворање, на 27,34 долари. вчера трговијата заврши со речиси идентичен минус.

На американската берза со барелот денес се тргуваше по 2,59 долари пониска цена, од 24,44 долари. вчера тргувањето заврши со минус од 1,75 долари.

Минатиот пат со нафтата во САД се тргуваше по толку ниска цена во далечната 2002 година, кога Кина тукушто го почнуваше својот подем кон позицијата глобална економска сила, кревајќи ја светската потрошувачка на рекордно ниво.

Денес најбогатите држави во светот се подготвуваат да потрошат стотици милијарди долари за да го ублажат ефектот на пандемијата на коронавирусот врз економиите, ограничувајќи ги паралелно социјалните контакти со мерки какви што не се видени од Втората светска војна.

„Колапсот на побарувачката по нафта поради ширењето на коронавирусот е сѐ поакутен“, заклучуваат аналитичарите на Голдман Сакс во белешката до клиентите, проценувајќи дека цената на барелот во Лондон во вториот квартал ќе падне на најниско ниво од почетокот на 2002.

Ама бидејќи капиталисти со ситни души ја владеат земјава јас и ти ќе плаќаме, коментираат бизнисмените.

повеќе

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе