Цените на нафтата потонаа

Цените на нафтата нагло паднаа денес на меѓународните пазари кон нивото од 60 долари бидејќи трговците ги изненади силниот скок на резервите на САД.

На лондонскиот пазар цената на баерлот падна за 1,77 долари во однос на претходното затворање и изнесуваше 60,20 долари. На американскиот пазар со барелот се тргуваше по 2,17 долари пониска цена, од 51,31 долар.

Трговците ги изненади скокот на резервите на сирова нафта, бензини и деривати во САД во минатата недела, според извештајот на Американскиот институт за нафта (АПИ). Притоа резервите на сирова нафта скокнаа за дури 6,8 милиони барели. Аналитичарите очекуваа зголемување за нешто помалку од милион барели.

„Поради податоците за зголемувањето на резервите извештајот силно ги притисна цените“, констатираат експертите на банката ИНГ. „Трупањето резерви не го јрева расположението во актуелната пазарна средина“.

Засилената рафинериска преработка ја засени скокот на увозот, особено преку Мексиканскиот Залив и на западниот брег на САД, смета Мет Смит од консултантската компанија Клипер дата.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе