Се приближи на историскиот минимум

Британската фунта падна под 1,10 за долар, за првпат во 37 години

Британската фунта падна под симболичната вредност од 1,10 за долар и се приближи на својот историски минимум, откако буџетските најави на Лондон ги загрижија инвеститорите за здравјето на јавните финансии во време кога Британија може веќе да е во рецесија.

EPA-EFE

Во споредба со доларот, поттикнат од американската економска издржливост и статусот на резервна валута, британската фунта падна за 2,56 отсто на 1,0972 за долар вчера околу 16 часот по средноевропско време.

Тоа е ниво кое не е достигнато од 1985 година, кога фунтата падна на својот историски минимум од 1,0520 за долар.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе