Оценка на економисти на ОН

Брегзит без договор би довел до загуба од 16 милијарди долари

Британците со брегзит без договор би изгубиле 16 милијарди долари извоз во Европската Унија и уште неколку милијарди долари извоз во други земји, предупредија денес Обединетите нации.

Економистите на ОН оценија во студија која ја објави Конференцијата на ОН за трговија и развој (УНЦТАД) дека губењето на преференцијалниот пристап до „пазарот на ЕУ како резултат на брегзитот без договор“ би предизвикал загуби од извозот од најмалку 16 милијарди долари, што претставува околу седум отсто од вкупниот извоз на Британија во ЕУ.

Излегувањето на Британија од членството на Европската Унија неколку пати беше одложувано, а последниот рок засега е 31 октомври.

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе