Американски инвеститор: Поради пандемијата нѐ чека најлошата финансиска криза досега

Владите низ светот се обидуваат да го сопрат ширењето на коронавирусот, кој ја загрозува економијата на глобално ниво. Легендарниот американски инвеститор Џим Роџерс повеќе не го поставува прашање ќе бидат ли финансиските последици од пандемијата големи, туку е сигурен дека нѐ чека најголемата економска криза досега, пренесува Раша тудеј.

Според него, многумина финансиски ќе настрадаат од последиците на пандемијата на вирусот бидејќи тие ќе бидат забележливи долго откако ќе го зауздаме и совладаме вирусот.

„Веќе кажав за РТ дека следниот финансиски проблем ќе биде најлошиот досега“, вели Роџерс, истакнувајќи дека веќе сме упатени кон „финансиска криза која ќе ја почувствуваме за неколку месеци“.

Како што вели легендарниот инвеститор, голем број индустрии, како авионската и турстичката, ќе претрпат огромна штета. Компаниите со големи долгови се особено загрозени сега, а особено оние кои се дел од меѓународната трговија.

„Некои од нив ќе банкротираат“, кажа тој, додавајќи дека авиокомпаниите и тие за бродски превоз веројатно ќе ги спасат државите бидејќи секој друг исход би бил срамен.

Што се однесува до финансиските пазари, повеќето берзи не беа спремни за глобална здравствена криза и не знаеја дека таа доаѓа. Сепак, причината за овој хаос, според Роџерс, „не е само вирусот, туку и многу повеќе фактори“.

Бидејќи ситуацијата е несигурна, тој им советува на инвеститорите да ги вложат своите пари „само во она што многу добро го знаат“.

Ама бидејќи капиталисти со ситни души ја владеат земјава јас и ти ќе плаќаме, коментираат бизнисмените.

повеќе

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе