Њузвик

Зошто сè повеќе муслимани се вртат кон Исус

Во 8 век, големиот имам, Абу Ханифа (699-767), го сковал терминот „Куќа на исламот“ (Дар ал-ислам) за местата каде што муслиманите уживале во мир и безбедност под власта на исламска влада. Остатокот од светот Ханифа го означил како Дар ал-харб или „Куќа на војната“, вели Дејвид Гарисон за Њузвик.

Триумфалистичкиот став на Ханифа бил стекнат од исламските војски, кои веќе ги поразиле и византиските и персиските суперсили во својот прв век на постоење. Во животниот век на самиот Ханифа, овие војници инспирирани од пророкот жестоко ровареле низ будистичката Централна Азија и јужноазискиот Хиндустан. До времето на написите на Абу Ханифа, исламските кралства се протегале од границите на Франција до индонезискиот архипелаг.

Ширењето на исламот продолжува до денес. Како најбрзорастечка голема религија во светот денес, исламот е на пат до 2050 година да го претекне христијанството како најголема религија во светот.

Мојата сопруга и јас поминавме околу 30 години како евангелиски мисионери што работат во муслиманскиот свет, живеат меѓу муслиманите на Блискиот Исток и Јужна Азија. Бог ни дал љубов кон муслиманите и за нас тие беа претежно гостољубиви, разумни, мирољубиви луѓе - но сепак жестоко се спротивставуваа на христијанското евангелие. Главната причина за ова беше во корените на исламот.

Додека многу религии ја отфрлија доктрината за Исус како месија или концептот на Тројството, исламот беше единствената голема светска религија, родена кога христијанството веќе беше во полн цут, што свесно се издефинира во директна спротивност на основните христијански доктрини на инкарнацијата, искупувачкото распнување и воскресението. Ова делумно објаснува зошто муслиманите даваа толку голем отпор кон она што христијаните го сметаа за „добра вест“ од евангелиската порака; тоа беше во ДНК-та на нивната религија.

И тогаш работите почнаа да се менуваат.

Во почетокот беше речиси незабележливо. Во средината на деведесеттите, имав неколку колеги од Бербер што беа „поранешни муслимани“, но таквите соработници беа ретки. Потоа, во раните 2000-ти години, работев заедно со голем број јужноазиски евангелисти со имиња како Мухамед и Ислам, од кои сите беа преобратени.

Колегите што работат во други делови на муслиманскиот свет раскажуваа слични искуства, при што поранешните муслимани сега се приклучуваа во нивните мисионерски потфати во Западна Африка, Иран, неколку централноазиски републики, Бангладеш, Индија и Индонезија. Нешто се случуваше - дури и кога христијанството беше во опаѓање во многу западни земји и исчезнуваше од корен во поголем дел од Блискиот Исток, низ Куќата на исламот дуваше ветер.

До крајот на првата деценија од 21 век, од многу делови од „Куќата на исламот“ доаѓаа информации за масовни преминувања на муслимани во христијанската вера. Со оглед на фактот дека преобраќањето од ислам носи смртна казна во многу традиционални муслимански заедници, овие информации за масовни преминувања заслужуваа внимание.

Решив да ги испитам овие пријавени феномени на два фронта. Прво, сакав лично да посетам што е можно повеќе од овие муслимански движења кон христијанската вера, со прашалник што ќе ги открие тајните зошто овие лица ги ризикуваат своите животи за промена на верата. Второ, обучен како црковен историчар на Универзитетот во Чикаго, знаев дека ќе треба да го испитам историскиот контекст на муслиманските преминувања кај Христос за да видам дали она што се случува денес е навистина уникатно или е само верска осцилација што одвреме навреме се случувала во 14-вековниот живот и тек на исламот.

Пред да можам да го сторам тоа, сепак, требаше да ги дефинирам моите услови и да го разјаснам обемот на проектот. Решив да не се фокусирам на случајни, индивидуални муслимански преобраќања во христијанството, туку на поголеми социјални единици: движења. Како „движење“ дефинирав најмалку 1.000 муслимани од одредена етнолингвистичка заедница, кои не само што веруваа во Исус како Христос и Господ, туку доброволно ја демонстрираа таа вера преку покрстувањето, нешто што може да им донесе не само отфрлање од нивната заедница, туку дури и физичка смрт. Ја нагласувам доброволната природа на овие движења за разлика од некои историски настани на муслиманите присилени да се покрстуваат за време на католичката реконквиста на Иберискиот Полуостров во доцниот среден век. Понатаму, ја ограничив временската рамка за овој феномен на две децении, односно најмалку 1.000 покрстувања за две или помалку децении.

Конечно, освен точниот опис на движењата, сакав да знам и зошто тие се случуваа. Значи, јадрото на моите 21 прашање беше напишано на јазикот на верата што го споделувавме и јас и моите испитаници: „Што употреби Бог за да те внесе во верата во Исус Христос? Кажи ми ја твојата приказна“.

Во текот на следните три години тргнав по одговори на овие прашања, пропатувајќи речиси половина милион километри, посетувајќи 44 движења во 29 земји од Западна Африка до Индонезија и собирајќи повеќе од илјада интервјуа.

Вториот дел од мојата студија, историскиот контекст, откри дека муслиманските преобраќања кон Христос биле толку ретки што биле голема вест секогаш кога ќе се случеле, што ја олесни мојата работа. Во првите дванаесет века од постоењето на исламот, во историските записи се појавуваат само три доброволни преобраќања на муслимани во христијанската вера (за тоа време милиони христијани биле асимилирани во исламската религија). Првото движење не се случило сè до 982 година, во близина на средновековниот град Нсибис (на денешната турско-сириска граница), каде што историјата известува дека 12.000 арапски муслимански мажи побарале покрстување. Следното движење се одржува во Левант под раководство на Вилијам од Триполи (1220-1273), кој запишал дека биле покрстени повеќе од 1.000 муслимани. Во истиот тој 13 век, францисканскиот монах Конрад од Асколи (1234-1289) се смета дека бил сведок на 6.400 покрстени Либијци (веројатно муслимани) преку неговиот мисионерски поход.

Потоа следуваат повеќе од пет века (од 1300 до 1850) исламски напредок преку Османлиите и Златната орда во Централна Азија, за кое време не е запишано ниту едно доброволно муслиманско преобраќање кон Христос никаде на планетава. Дури кон крајот на 19 век под раководство на Индонежанинот Садрах Сурапраната (1835-1924) гледаме пробив, кога 10.000-20.000 муслимани се преобраќаат во неговиот изразито индонезиски израз на христијанството. Второ движење се случува во Абисинија, каде што шеикот Закаријас (1845-1920) гледа дека 7.000 негови муслимани преминуваат во христијанската вера и се покрстуваат.

Во првата половина на 20 век евангелието напредува меѓу муслиманите, распрскани од двете светски војни, Големата депресија и подемот на безбожниот комунизам низ поголем дел од Азија. Потоа, пак во Индонезија, едно движење се истакнува со околу два милиони муслимани покрстени меѓу 1967-1971 година. Дваесеттиот век ќе заврши со уште 10 движења на различни места, како што се Албанија, Алжир, Азербејџан, Бангладеш и Иран.

Оваа силна струја од такви движења ги подготви условите за 21 век. До крајот на моето истражување, во 2013 година, низ целиот муслимански свет зедоа замав нови 69 движења. Информациите од други истражувачи покажаа дека овој пораст на движењата продолжува да расте до денес.

Веќе немаше сомнеж дека во нашево време се случуваат досега невидени преобраќања на муслимани кон Христос. Она што остана беше да се разбере зошто. Во 2014 година мојата книга „Ветер во Куќата на исламот“ се обиде да одговори на тоа прашање. Црпејќи материјал од стотици интервјуа, книгата го открива она што може да се нарече „временска полнота“ за муслиманските преобраќања кон Христос.

Ниту еден фактор не може сам да ги објасни денешниве досега невидени преобраќања. Се чинеше дека мешавина од фактори ја создаваат климата за масовни и широко распространети преминувања. Некои од овие фактори беа врзани за зголемениот фокус на евангелските христијани врз муслиманскиот свет: 1) засилените молитви за муслиманите (да, знам дека ова може да изгледа неемпириски, но сепак не можев да ја негирам невообичаената коинциденција помеѓу 25-годишната историја на глобално молитвено движење за муслиманите наречено „30 дена молитва за муслиманскиот свет“ и појавата на 84 проценти од сите муслимански преоѓања кон Христос забележани во 14 век, па дури ни скептиците не можеа да го игнорираат ова); 2) евангелизам намерно насочен кон муслиманите, по многуте векови во кои христијаните или се бореа против муслиманите или ги избегнуваа, и 3) експоненцијално омасовување на преведувањето на Библијата на колоквијалните јазици што ги зборуваат муслиманите. Другите поврзани фактори беа дел од глобалното село на 21 век, кое се манифестираше со: 1) интернетот, сателитската телевизија и радио, 2) глобалните дијаспори во кои муслиманско и христијанско население се испреплетени низ целиот свет, и 3) постколонијален контекст, кој ќе им овозможи на муслиманите да го видат евангелието одвоено од неговите претходни европски обележја.

А потоа тука беа неочекуваните и често контраинтуитивни елементи што одново и одново прозвучуваа низ сведоштвата на Христовите следбеници со муслиманско потекло. Бев погоден од тоа колку муслимански преобратници цитираа елементи од самиот ислам што ги натерале да го напуштат исламот и да го побараат Исус. Неколку побожни муслимани рекоа: „Токму по читањето на Куранот на мојот мајчин јазик за прв пат сфатив дека сум изгубен“. По многуте векови во кои Куранот беше достапен само на слабо разбирливиот арапски јазик од седмиот век, муслиманите денес откриваат колоквијални преводи на Куранот што ја демистифицираат нивната света книга и по прочитувањето многумина од нив копнеат по нешто поинакво.

Друга заедничка тема од моите интервјуа беше траумата што голем број поранешни муслимани ја почувствувале од насилството со кое е преполна нивната понова религиозна историја, но тоа фала богу беше смирено, особено во повоените децении, од главно организираното христијанство. За многу муслимански преобратници шокот од 9/11 (2001) или Иранската револуција (1979) или Алжирската граѓанска војна (1990-тите) или Бангладешката војна за ослободување (1971) беше тоа што ги одбило од исламот и ги насочило на друг пат.

Конечно, тука се и соништата. Иако соништата се озлогласени на Запад, тие сè уште имаат вредност во Домот на исламот. Вообичаената фраза што провејува низ многу сведоштва собрани од Западна Африка до Источна Азија почнува со зборовите: „Имав еден сон...“ Како и самиот ветер, и овие соништа се исто толку невидливи гласници на промената. За многумина, тие потсетуваат на зборовите на Исус кон ноќниот трагач: „Ветрот дува каде што сака. Му го слушаш шумот, но не знаеш ниту од каде доаѓа ниту каде оди. Така е со секој што е роден од Духот“ (Јован 3:8).

Дејвид Гарисон е извршен директор на Глобал Гејтс и автор на „Ветер во Куќата на исламот“. Гарисон има докторат од Универзитетот во Чикаго по историја на христијанството.

Силите на антиглобализацијата веќе стануваат доволно моќни да и зададат значаен удар на светската економија. 

повеќе

Не се соочуваме со вооружен конфликт, туку со војна на мисли. Чувството на страв, несигурност или територија по самоубиствен напад, никогаш повеќе не можеш да го вратиш.

повеќе