Нејчр

Вирусот не заразува од површини, антителата траат со месеци и други објавени научни тези за ковид-19

Веб-страницата Нејчр пребарувала низ објавената литература за новиот коронавирус - и ги сумира клучните научни трудови што досега излегле за него. Меѓу нив има заклучоци дека вирусот го има на површините, но не во доволни количества за да заразува, брзите тестови се делумно ефективни, годишните времиња не влијаат на коронавирусот, постојат многу видови антитела и повеќето траат долго... 

4 ноември – На многу површини ја има коронавирусната РНК - но не многу од неа

Земањето примероци од банкомати, кваки во продавници и други површини што често се допираат во еден американски град открило дека 8% од примероците биле позитивни на генетскиот материјал на САРС-КоВ-2, но тој материјал бил присутен во мали количества.

Ејми Пикеринг на Универзитетот Тафтс во Медфорд, Масачусетс и нејзините колеги постојано земале примероци од 33 површини на јавни места во Сомервил, Масачусетс. Рачките на кантите за отпадоци и продавниците за алкохол најчесто биле полни со коронавирусна РНК. Сите примероци покажале само „ниско“ ниво на контаминација, а ризикот од заразување со допирање на некоја од контаминираните површини е мал, велат истражувачите.

Тимот откри дека процентот на позитивни примероци во една област го достигнал врвот отприлика 7 дена пред скокот во случаите на ковид-19 во истата област. Земањето примероци од често допираните површини може да служи како предупредување за наплив на инфекции, пишуваат авторите.

2 ноември - Ширењето на коронавирусот во домаќинствата е брзо и честопати нечујно

Новиот коронавирус се шири поефикасно во американските домови отколку што сугерираа претходните истражувања, понекогаш без никакви симптоми што би предупредиле на неговото пренесување, според интензивното следење на над 100 домаќинства во САД.

Мелиса Ролфс во Центарот за контрола и превенција на болести во Атланта, Џорџија, и нејзините колеги регрутирале 101 американски жител што имале позитивен тест за САРС-КоВ-2 и неодамна добиле симптоми на ковид-19. Најмалку една недела потоа, истражувачите ги собрале дневните резултати од тестовите за коронавирус од 191 лице што живееле со заразените лица.

Заради прецизна процена на ширењето на болеста, истражувачите ги исклучиле контактите што биле позитивни во моментот кога нивното домаќинство се пријавило за студијата. Сеедно, 35% од другите учесници на крај биле позитивни - скоро двојно повеќе од претходната процена. Помалку од една половина од заразените контакти во домаќинствата добиле симптоми кога првпат биле позитивни на тестот, а 75% биле позитивни пет дена или помалку откако се разболело првото заразено лице во нивниот дом.

2 ноември - Како се рангирани 45 земји според инфекциите со коронавирус

Бројот на починатите од ковид-19 во една земја меѓу оние на возраст под 65 години може да се искористи за откривање на вкупниот број на заразените лица.

Меган О’Дрискол на Универзитетот во Кембриџ, Велика Британија, и нејзините колеги ги споредиле податоците за починатите од ковид-19 низ 45 земји. Истражувачите откриле дека кај луѓето помлади од 65 години, ризикот од умирање од ковид-19 се зголемува со возраста, во модел што е ист во сите земји.

Тимот составил и статистика од 22 студии во 16 земји за процентот на луѓе што имале антитела на САРС-КоВ-2, што укажува дека тие претходно биле изложени на вирусот. Ова им помогнало на авторите да ја проценат стапката на смртност од инфекцијата, што е процент на луѓето што умираат откако биле заразени со САРС-КоВ-2, за 45-те проучувани земји.

Истражувачите ги комбинирале стапките на смртност и статистиката за смртноста под 65 години и процениле дека до почетокот на септември, околу 5% од 3,4 милијарди луѓе во 45-те студирани земји биле заразени со САРС-КоВ-2. Јужна Кореја имала најниска стапка на инфекција, само 0,06%, а највисока имало Перу со 62%.

Овој метод може да се искористи за да се процени колку луѓе биле заразени во области во кои не можат да спроведат големи истражувања за антитела, велат истражувачите.

30 октомври - Антителата што се борат против коронавирусот траат со месеци

Одбраната на антителата против коронавирусот во организмот останува силна најмалку три месеци по инфекцијата, според студијата спроведена на повеќе од 100 луѓе што претежно имале лесен до умерен ковид-19.

Анија Вајнберг од Медицинскиот факултет „Икан“ на Маунт Синај во Њујорк и нејзините колеги анализирале примероци на крв од повеќе од 30.000 луѓе што биле заразени со САРС-КоВ-2. Повеќе од 90% од заразените луѓе имале умерено или високо ниво на антитела во крвта, а експериментите покажале дека овие антитела можат да го спречат вирусот да ги зарази клетките.

Тимот, исто така, на два подоцнежни датуми вторпат тестирал подгрупа од 121 индивидуа и открил дека нивото на антитела им е стабилно најмалку три месеци. Пет месеци по појавата на симптомот, антителата на лицата покажале само скромен пад. Авторите велат дека е „многу веројатно“ дека антителата ги штитат луѓето од повторна инфекција.

28 октомври – Животно од фарма за крзно може да го шири коронавирусот

Малото животно слично на лисицата наречено ракуновиден пес (Nyctereutes procyonoides) може да биде заразено со САРС-КоВ-2 и може да го шири меѓу другите животни.

Конрад Фројлин во институтот Фридрих Лефлер во Грајфсвалд на островот Римс, Германија, и неговите колеги намерно заразиле девет ракунски песа со новиот коронавирус. Неколку дена подоцна шест од нив почнале да го исфрлаат вирусот од носот и грлото. Кога три незаразени животни биле ставени во кафези покрај заразените животни, две се заразиле. Ниту едно од животните не станало видно болно, но некои биле малку летаргични.

Овие откритија сугерираат дека САРС-КоВ-2 може да се шири неоткриен во фармите за крзно во Кина, каде што повеќе од 14 милиони ракунски песа живеат во заробеништво. Коронавирусот што ја предизвика пандемијата на тежок акутен респираторен синдром во 2002–2004 година исто така беше изолиран кај ракунски песови и можеби прв скокнал кај луѓето од кучињата.

16 октомври - Дали брзите тестови за коронавирус се ефективни? Зависи

Брзите антигенски тестови за коронавирусот даваат резултати во рок од 30 минути. Но не се сите тестови на пазарот подеднакво ефикасни во откривањето на вирусот.

Анализите засновани на антигени откриваат специфични површински протеини, или антигени, на честичките САРС-КоВ-2, и се лесни за употреба и се евтини за производство. Марион Купманс од Медицинскиот центар на Универзитетот Еразмо во Ротердам, Холандија, и нејзините колеги користеле 5 комерцијално достапни брзи антигенски тестови на примероци од 1.754 луѓе што веќе имале позитивен стандарден ПЦР-тест, кој е многу чувствителен, но е бавен.

Двата најчувствителни теста го откриле вирусот повеќе од 97% од времето, додека најмалку чувствителниот тест го сторил тоа во околу 75% од случаите.

Сите примероци биле од луѓе со симптоми на ковид-19, кои обично имаат големи количества коронавирус. Истражувачите предупредуваат дека брзите антигенски тестови може да бидат помалку ефикасни во детектирањето на присуството на вирусот кај луѓето со мали количества од вирусот. Откритието сè уште не е рецензирано.

Фото: ЕПА

15 октомври - Сезонските температурни промени не влијаат на коронавирусот

Пристигнувањето на пролетта и летото не го забавува пренесувањето на САРС-КоВ-2, велат истражувачите што ги проучувале раните фази на пандемијата.

Вирусите на грипот надвор од телото подолго преживуваат во ладен, сув воздух отколку во потопла и влажна средина, поради што можат да заразат повеќе луѓе во зима отколку во пролет и лето. Истражувањата дадоа мешана слика за тоа дали новиот коронавирус покажува слично однесување.

За да видат како промената на годишните времиња влијае на ширењето на вирусот во Кина, Канел Поарие и Маурисио Сантилјана на Медицинскиот факултет Харвард во Бостон, Масачусетс, и нивните колеги создале модел што содржи податоци од Кина собрани помеѓу средината на јануари и средината на февруари. Овие податоци ги вклучуваат бројките на заразени со ковид-19, временските услови и информациите за домашното патување. Моделот ги зел предвид и карантините што ги воведе владата.

Тимот открил дека само временските услови не можат да ги објаснат разликите во ширењето на вирусот, кое продолжило во кинеските области со тропска клима исто како и во студените и суви области.

14 октомври - Има повеќе начини да се изградат антитела што се борат против коронавирусот

Истражувачите испитувале како низа моќни имунолошки протеини го спречуваат новиот коронавирус да ги зарази клетките.

Неутрализирачките антитела ги препознаваат вирусните честички и ги одбиваат од клетките. Тие се важна компонента на нападот на имунолошкиот систем врз САРС-КоВ-2 и надежен експериментален третман.

Тим предводен од Памела Бјоркман на Калифорнискиот институт за технологија во Пасадена ги утврдил 3Д-формите на осум неутрализирачки антитела прикачени на шилестиот протеин на САРС-КоВ-2, кој му помага на вирусот да се прикачи за клетките-домаќини. Откриле дека овие неутрализирачки антитела може да се поделат во неколку класи, според тоа кој дел од регионот на прицврстување на шилестиот протеин за клетките го препознаваат.

Понатамошните експерименти покажале дека мутациите што им овозможуваат на вирусите да избегнат една класа на неутрализирачки антитела веројатно нема да им помогнат да ги избегнат другите.

13 октомври - Антителата против обичната настинка даваат мала одбрана од коронавирусот

Истражувањето на архивирана крв не дава надеж дека антителата против „сезонските“ коронавируси можат да заштитат од тешка форма на ковид-19.

Пол Бјениаж и Теодора Хаџијоану од Универзитетот Рокфелер во Њујорк и нивните колеги анализирале 37 примероци на крвен серум собрани пред 2020 година од луѓе во Велика Британија. Сите учесници во студијата биле позитивни на некој од сезонските коронавируси кај човекот, кои може да предизвикаат обична настинка.

Тимот открил дека секој серумски примерок содржи антитела што може да онеспособат барем еден коронавирус на настинка, блокирајќи ја способноста на вирусот да зарази човечки клетки во лабораториска епрувета. Но серумот не би можел да уништи хибриден вирус што бил создаден да го носи шилестиот протеин на САРС-КоВ-2, клучен играч во инвазијата на вирусот врз клетките домаќини.

Резултатите сугерирале дека антителата кон коронавирусот на настинка немаат голема улога во утврдувањето зошто некои луѓе со ковид-19 поминуваат полошо од другите, велат авторите. Наодите сè уште не се разгледани од рецензенти.

8 октомври – Густо населените градови треба да се подготват за долги епидемии на коронавирусот

Новиот коронавирус ги разорува областите каде што жителите обично живеат во изолирани мали, блиски заедници. Но на вирусот му треба време за да се рашири во преполните градови, каде што обично се среќаваат жители од различни населби, на крај заразувајќи повеќе луѓе отколку во релативно изолираните области.

Мориц Крамер од Универзитетот во Оксфорд, Велика Британија, и неговите колеги го моделирале ширењето на САРС-КоВ-2 низ заедници со различна големина и густина на население. Истражувачите го потврдиле својот модел споредувајќи го неговиот исход со познати податоци за индивидуалните движења и стапките на инфекции во преполните кинески градови како што е Вухан и помалку густо населените провинции во Италија.

Моделот на тимот предвидува релативно краток, интензивен скок во случаите на ковид-19 во релативно ненаселените градови, каде што жителите се држат до своите области и не се мешаат меѓусебе. Меѓутоа, во преполните градови, поголема е веројатноста луѓето подолго да се борат со епидемиите отколку тие во селата.

Истражувачите го примениле својот модел во 310 града низ целиот свет и предвидуваат дека оние со релативно рамномерна дистрибуција на население, како што е Уланбаатар во Монголија, може да очекуваат краткотрајна експлозија на случаите. Но погусто населените урбани центри, како што е Мадрид, може да очекуваат подолготрајни епидемии.

5 октомври - Масовните напори за пронаоѓање контакти во Индија откриваат шокантни трендови

Моделите на заразени и починати од новиот коронавирус многу се разликуваат во посиромашните и во побогатите места, според досега најголемата студија за пронаоѓање контакти спроведена со употреба на податоци од Индија.

Џозеф Ленард од Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и неговите колеги ги анализирале податоците од скоро 85.000 лица со ковид-19, како и нивни блиски контакти - кои ги имало речиси 600.000 - во државите Тамил Наду и Андра Прадеш.

Инциденцата на ковид-19 во двете држави стабилно опаѓа со возраста кај луѓето на 40 години и постари - за разлика од Соединетите Држави, каде што инциденцата се искачува со возраста од 65 години па нагоре. Стапките на смртност кај оние на возраст од 75 години и повеќе беа значително пониски во Индија отколку во САД - можеби, велат истражувачите, затоа што луѓето во Индија што живеат до длабока старост обично се релативно побогати од оние што умираат помлади.

Студијата исто така откри дека луѓето најверојатно ќе заразат други во својата сопствена возрасна група. Ова особено се однесува на децата, што укажува на тоа дека дружењето меѓу децата може да придонесе за ширење на вирусот.

Фото: ЕПА

1 октомври – Брзоширечки сој од вирусот покажува поголема заразност

Варијантите на САРС-КоВ-2 со распространета мутација се позаразни за човечките клетки и хрчаците, во споредба со вирусните варијанти што ја немаат таа мутација.

Во февруари 2020 година истражувачите што испитувале примероци од луѓе со ковид-19 откриле мутација на САРС-КоВ-2 што ја менува секвенцата на аминокиселините на шилестиот протеин на вирусот, кој вирусот го користи за да ги зарази клетките. Промената на аминокиселините позната како Д614Г, стана вообичаена во Европа, Северна Америка и на други места во пролетта 2020 година, и сега скоро сите вируси изолирани низ целиот свет ја носат таа мутација.

За да ги утврдат ефектите од мутацијата Д614Г, два независни тима создале честички од САРС-КоВ-2 со мутацијата. Пеи-Јонг Ши од Медицинската гранка на Универзитетот во Галвестон, Тексас и неговите колеги спровеле една група експерименти; Ралф Барик на Универзитетот во Северна Каролина-Чапел Хил и неговите колеги спровеле друга група експерименти.

Обата тима откриле дека, во споредба со формите на вирусот на кои им недостига мутацијата, варијантите Д614Г поуспешно се размножуваат во клетките од ткивата на човечките дишни патишта. Тимот на Барик исто така открил дека варијантите со Д614Г побрзо се шират меѓу хрчаците што се користат за проучување на преносот на САРС-КоВ-2. Ниту едното ниту другото откритие сè уште не се рецензирани.

30 септември – Една вакцина дава надеж за постарите луѓе

Постарите луѓе инјектирани со еден од највидните кандидати за вакцини против ковид-19 развија високо ниво на антитела против новиот коронавирус.

Јуан Андерсон од Медицинскиот факултет „Емори“ во Атланта, Џорџија, и неговите колеги ја проучувале реакцијата на 40 лица на возраст од и над 56 години на вакцината развиена од биотехнолошката фирма „Модерна“, со седиште во Кембриџ, Масачусетс, и Националниот институт за алергија и заразни болести на САД. Вакцината се состои од парче РНК што се претвора во модифицирана верзија на САРС-КоВ-2 протеинот.

Учесниците развиле неколку вида антитела - имунолошки молекули што се борат против инфекцијата - вклучително и неутрализирачки антитела, кои можат да го разоружат микробот што напаѓа. Откако добиле втора доза од вакцината, учесниците имале ниво на антитела слично на оние од контролната група што оздравела од ковид-19. Сите несакани ефекти биле генерално лесни до умерени.

25 септември - Распаѓањето на имунитетот е поврзано со тешка болест

Некои тешки случаи на ковид-19, вклучувајќи ги и оние кај млади, здрави луѓе, може да бидат поврзани со дисфункција на подгрупата имуносигнализирачки хемикалии наречени интерферони тип-1, според истражувањето спроведено на скоро 1.000 луѓе со опасна по живот инфекција на САРС-КоВ-2.

Интерфероните тип 1 се клучни за поставувањето одбрана од грипот и други вируси. Жан-Лорен Казанова од Универзитетот Рокфелер во Њујорк и неговите колеги анализирале ДНК од луѓе со тешка форма на ковид-19, барајќи конкретни мутации во гените што го предизвикуваат производството на интерфероните од типот 1. Тимот открил дека 3,5% од учесниците во студијата имале такви мутации, што ги прави немоќни да произведат сигнализирачки хемикалии.

Во втората студија на сериозно болни луѓе, Казанова, Пол Бастард од Универзитетот во Париз и нивните колеги барале автоантитела - антитела што, од засега непознати причини, ги напаѓаат сопствените ткива и органи на телото. Истражувачите откриле дека повеќе од 10% од луѓето со тешка форма на ковид-19 имале автоантитела, кои ја попречувале активноста на интерферонот тип 1, во споредба со 0,3% кај општата популација. Лабораториските експерименти потврдиле дека автоантителата ја блокирале активноста на интерферонот тип 1.

Истражувачите сугерираат дека интерфероните може да се користат како терапија за болеста.

24 септември – Екстремните нивоа на заразени можеби помагаат да стивне епидемијата во еден град

Дури две третини од населението на Манаус, град со два милиони жители во бразилската држава Амазон, веројатно биле заразени со новиот коронавирус. Тоа е пропорција доволно висока за да придонесе за контрола на ширењето на вирусот.

Естер Сабино од Универзитетот во Сао Паоло, Бразил, и нејзините колеги барале антитела против САРС-КоВ-2 во повеќе од 6.000 примероци на крв собрани од банка на крв во Манаус помеѓу февруари и август. Од процентот на донаторите што биле позитивни на антитела, авторите проценуваат дека околу 66% од населението биле заразени до почетокот на август – многу месеци по пикот на епидемијата во Манаус во мај.

Авторите велат дека високиот процент на донатори со антитела на вирусот сугерира дека Манаус можеби достигнал „имунитет на стадо“, термин за сценарио во кое доволно луѓе се имуни на инфекцијата за да се контролира нејзиното ширење.

Тимот вели дека неговата процена содржи неколку потенцијално лажни податоци, вклучително и лажни позитивни и лажни негативни тестови при тестирање за антитела. Наодите сè уште не се разгледани од рецензенти.

Фото: ЕПА

22 септември – Убавото време може да му помогне на имунолошкиот систем да го контролира ковид-19

Луѓето на возраст од 65 години и постари што се заразени со новиот коронавирус имаат тенденција да покренат неорганизиран имунолошки одговор - одговор што е поврзан и со сериозната форма на ковид-19. Ова може да помогне да се објасни зошто оваа болест особено силно ги погодува постарите луѓе.

„Адаптивната“ гранка на имунолошкиот систем, која е насочена кон специфични напаѓачи, има три основни компоненти: антитела, клетки ЦД4+Т и клетки ЦД8+Т. Алесандро Сете и Шејн Кроти од Институтот за имунологија Ла Јола во Калифорнија го проучувале адаптивниот имунолошки одговор кај 24 лица чии симптоми на ковид-19 се движеле од лесни до фатални.

Тимот открил дека луѓето чии имунолошки системи не успеале брзо да го покренат целиот адаптивен имунолошки систем обично имаат потешка болест отколку луѓето кај кои сите три краци истовремено го покренуваат производството. Некоординираниот одговор бил особено чест кај постарите луѓе и може да укаже дека и антителата и Т-клетките се важно оружје против коронавирусот.

15 септември – Иновативен водич за правење „коктели“ за лекување на ковид-19

Нов метод ја одредува секоја мутација што клучниот протеин на САРС-КоВ-2 може да ја искористи за да избегне напад од антитело. Резултатите може да го унапредат развојот на третмани со антитела за ковид-19.

Имунолошкиот систем произведува молекули наречени антитела за да ги одбијат напаѓачите. Антителата што се врзуваат за важен регион од шилестиот протеин на САРС-КоВ-2 може да ги деактивираат вирусните честички, правејќи ги ваквите антитела привлечни како лек. Но, со текот на времето, вирусите можат да акумулираат мутации - а некои од нив може да го попречат врзувањето на антителата и да им овозможат на вирусните честички да ѝ ‘избегаат’ на имунолошката војска.

Џејмс Кроу од Медицинскиот центар на универзитетот Вандербилт во Нешвил, Тенеси, Џеси Блум во Центарот за канцер Фред Хачинсон во Сиетл, Вашингтон и нивните колеги ја создадоа досега најдеталната мапа на мутации на шилестиот протеин што може да спречат врзување на десет човечки антитела. Тимот потоа ги искористил тие информации за да дизајнира три коктели со антитела, секој составен од по две антитела.

Во лабораториските тестови на коктелите против САРС-КоВ-2, вирусот не развил мутации што може да им избегаат на антителата. Наодите сè уште не се разгледани од рецензенти.

11 септември - Скоро половина од преносите на коронавирусот се од луѓе што сè уште немаат симптоми

Околу три четвртини од преносите на САРС-КоВ-2 се случуваат во неколкуте дена пред или по појавата на симптомите кај лицето што го пренесува вирусот.

Лука Ферети од Универзитетот во Оксфорд, Велика Британија, и неговите колеги проучувале 191 случај на пренесување на САРС-КоВ-2 од заразено лице на незаразено лице. Тимот го анализирал времето на првичната инфекција на пренесувачот и појавата на симптоми и кога таа личност му ја пренела инфекцијата на некој друг.

Откриле дека околу 40% од преносите се случиле пред појавата на симптомите, а околу 35% се случиле на денот кога се појавиле симптомите или следниот ден.

Истражувачите велат дека нивните откритија ја потенцираат важноста на масовното тестирање, следењето контакти и физичкото растојание за да се спречи пренесувањето од претсимптоматските луѓе, како и самоизолирањето од најмалку два дена по првиот знак на симптоми како што се кашлица, треска, замор и губење на мирис - колку и да се благи.

10 септември - Изненадување! Откриени се голем број нови интригантни САРС-КоВ-2 протеини

Истражувачите откриле скоро дваесетина претходно непознати протеини на САРС-КоВ-2 - и нивната улога за време на инфекцијата генерално е мистериозна.

Досега, се знаеше дека РНК-геномот на САРС-КоВ-2 ги содржи упатствата за правење 29 протеини, како што е шилестиот протеин што им помага на вирусните честички да ги заразат клетките и разни вирусни протеини што стануваат активни внатре во клетките. Но научниците не беа сигурни дали вирусот има повеќе од тие 29.

За да идентификуваат други протеини, Ноам Стерн-Гиносар од Институтот за наука Вајзман во Реховот, Израел, и нејзините колеги секвенцирале РНК на САРС-КоВ-2 поврзана со машини за производство на протеини, наречени рибозоми, внатре во заразените клетки. Со ова скенирање се пронајдени 23 претходно непознати протеини, вклучително и некои што се целосно нови и други што се скратени или проширени верзии на веќе познати протеини.

Некои од новооткриените протеини може да го контролираат производството на веќе познати вирусни молекули, но улогата на повеќето е непозната.

4 септември – Силен нов доказ го поврзува лечењето со стероиди со помалата смртност

Луѓето сериозно болни со ковид-19 имаат помала веројатност да умрат ако им се дадат лекови наречени кортикостероиди отколку луѓето на кои тие лекови нема да им бидат дадени, вели анализата на болнички пациенти на пет континенти.

Претходните откритија покажаа дека стероидот дексаметазон ја намалува смртноста кај луѓето со ковид-19 на вентилатори. За да ги испитаат ефектите на стероидите воопшто, Џонатан Стерн од Универзитетот во Бристол, Велика Британија и неговите колеги направиле мета-анализа што ги здружила податоците од седум клинички испитувања; секое од тие испитувања ја проучувало употребата на стероиди кај луѓе што биле критично болни од ковид-19. Испитувањата вклучиле повеќе од 1.700 луѓе низ 12 земји.

Тимот го анализирал статусот на учесниците 28 дена откако по случаен избор им биле дадени стероид или плацебо. Ризикот од смрт бил 32% за оние што зеле стероид, а 40% за оние што зеле плацебо. Авторите велат дека стероидите треба да бидат дел од стандардниот третман за луѓе со тешка форма на ковид-19.

2 септември – Антителата опстојуваат со месеци и не се намалуваат

Обемно истражување на Исланд покажа дека антителата против новиот коронавирус во телото траат четири месеци по инфекцијата, спротивно на претходните докази што сугерираат дека овие важни имунолошки молекули брзо исчезнуваат.

Откако ќе нападне патогенот, имунолошкиот систем произведува протеини наречени антитела за борба против натрапникот. Научниците не знаат дали луѓето чиј организам ќе создаде антитела против САРС-КоВ-2 се заштитени од повторна зараза, ниту пак знаат колку траат тие антитела.

Кари Стефансон од Декод џенетикс – Амген во Рејкјавик и неговите колеги ги измериле нивоата на антитела против САРС-КоВ-2 во крвта на околу 30.000 луѓе, вклучувајќи и повеќе од 1.200 лица што имале позитивен тест на вирусот и оздравеле од ковид-19. Приближно 90% од оздравените лица имале антитела против вирусот. Нивото на антитела се зголемило во текот на двата месеци по дијагнозата, го доживеале врвот, а потоа останале на истото ниво за време на траењето на студијата.

Резултатите исто така покажуваат дека вирусот заразил само 0,9% од населението, оставајќи го Исланд „ранлив на втор бран на инфекција“, предупредуваат авторите.

26 август – Половите разлики во имунолошката реакција на ковид-19 може да предизвикуваат висок ризик кај мажите

Варијациите во имунолошкиот одговор на САРС-КоВ-2 може да објаснат зошто мажите се со поголема веројатност да бидат хоспитализирани и да умрат од ковид-19 отколку жените.

Акико Ивасаки од Медицинскиот факултет на Универзитетот Јејл во Њу Хевен, Конектикат, и нејзините колеги ги проучувале имунолошките реакции на 98 мажи и жени заразени со САРС-КоВ-2. Сите имале благи до умерени симптоми. Истражувачите забележале дека типичниот имунолошки одговор на машките заразени учесници се разликувал од оној на женските учесници, што може да ја објасни потешката болест што почесто се забележува кај мажите.

Тимот откри дека генерално, мажите имаат поголемо ниво на одредени протеини што предизвикуваат воспаление, познати како цитокини и хемокини, кои циркулираат во крвта, а не ги има толку кај жените. Спротивно на тоа, жените обично имаат посилен одговор од имунолошките клетки познати како Т-клетки од мажите. Кај мажите, зголемувањето на сериозноста на симптомите со текот на времето било поврзано со слаб одговор на Т-клетките; кај жените, тоа било поврзано со зголемени количества воспалителни цитокини.

Студијата предлага при лекувањето лица со ковид-19 да се зема предвид полот.

Објавено

Сабота, Ноември 7, 2020 - 12:24

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе