Поради реакцијата на коронавирусот

Трамп е директно виновен за умирањата во САД и светот, вели Ноам Чомски

Професорот тврди дека американскиот претседател им прободува нож во грб на граѓаните додека се преправа дека е спасител.

Доналд Трамп е виновен за смртта на илјадници Американци зашто ја употребува пандемијата на коронавирусот за да ги зајакне своите изборни шанси и да ги наполни со пари џебовите на големите бизниси, вели професорот Ноам Чомски во интервју за Гардијан.

Радикалниот интелектуалец тврди дека американскиот претседател им забодува нож во грб на просечните Американци додека се преправа дека е спасител на земјата за време на најтешката здравствена криза барем во последниов век.

Тој вели дека Трамп, кого подоцна оваа година го чекаат избори, го намалил владиното финансирање на здравствената заштита и на истражувањата за заразни болести во корист на богатите корпорации.

Чомски вели: „Ова е нешто што Трамп го прави секоја година од својот мандат, уште повеќе кратејќи ги. Така, неговиот план е ајде да продолжиме да намалуваме, ајде да продолжиме да го правиме населението што е можно поранливо, да страда најмногу што е можно, но секако ќе ги зголемиме профитите на неговите примарни членови во богатство и корпоративна моќ“.

Чомски исто така вели дека претседателот ги занемарил своите должности принудувајќи ги индивидуалните државни гувернери да ја преземат одговорноста за борбата против вирусот: „Тоа е одлична стратегија за убивање многу луѓе и за подобрување на неговата изборна политика“.

На прашањето да разјасни дали тој смета дека Трамп е соучесник во смртта на Американците, тој рече: „Да, но многу е полошо од тоа, бидејќи истото важи и на меѓународно ниво. Со обидот да ги прикрие своите криминални активности против американскиот народ, кои цело време се случуваат, тој пробува и да најде жртвени јагниња“.

Професорот вели дека одлуката на Трамп да ги замрзне исплатите на Светската здравствена организација ќе доведе до умирања во Јемен и низ африканскиот континент.

Повод за интервјуто на Гардијан со Чомски е покренувањето на Прогресив интернешнел, глобална иницијатива за обединување, организирање и мобилизирање на прогресивните сили низ целиот свет.

Покрената од сенаторот од Вермонт Берни Сандерс и Јанис Варуфакис, поранешен грчки министер за финансии, таа има цел да организира борба против сè поголемиот подем на десничарските популистички движења низ светот.

Доколку нешто радикално не се промени, не можеме да очекуваме дека нашата економија брзо ќе се нормализира и ќе излезе од сегашната криза.

повеќе

Како да разликуваш дали „Македонец” означува етничка припадност или државјанство? Според потребата на моментот!

повеќе