Фајненшл тајмс

Т-клетките: алката што недостига кај имунитетот од коронавирусот?

Се појавуваат докази дека овие тешко мерливи клетки се исто толку важни како и антителата за победа над ковид-19, вели Фајненшл тајмс.

Научниците што минаа месеци и месеци фокусирани на улогата на антителата во борбата против ковид-19 почнуваат да се сомневаат дека еден помалку познат дел од имунолошкиот систем е подеднакво клучен: Т-клетките.

Се појавуваат докази дека Т-клетките, кои можат да „памтат“ инфекции од минатото и да ги убиваат патогените кога повторно ќе се појават, имаат големо влијание врз тоа колку долго пациентите остануваат отпорни на повторно заразување со ковид-19.

Клетките, чија големина и сложеност ги засенуваат ситните антитела, се чини дека влијаат и на тоа колку добро функционираат вакцините, па дури и на нивото на имунитет во заедницата што е потребно за да се потиснат нови бранови на болеста.

„Антителата навистина изгледаат малку несигурни и краткотрајни во крвта, додека има многу докази дека Т-клетките се долготрајни“, вели Мала Мани, професорка по вирусна имунологија на Универзитетскиот колеџ во Лондон.

Луѓето што во 2003 година оздравеле од Сарс, болеста што е најтесно поврзана со ковид-19, сè уште покажуваат клеточен имунитет кон тој коронавирус 17 години подоцна.

Т-клетките, кои циркулираат во крвта, можат да ги заштитат луѓето што биле заразени и оздравеле од новиот коронавирус, но веднаш потоа немаат забележливи антитела.

Имунитетот кон која било инфекција произлегува од комплицираното содејство на различни клетки и протеини како што се антителата, кои се произведуваат во различни човечки ткива. Некои од нив се дизајнирани да ги препознаваат напаѓачките микроби. Други имаат задача да ги уништат.

Т-клетките доаѓаат во неколку различни типови, вклучувајќи убијци Т-клетки, помошници Т-клетки и мемориски Т-клетки. Потоа постојат Б-клетки - уште една клучна категорија на бели крвни зрнца. Меѓу другите улоги на Б-клетките се и фабриките за антитела на имунолошкиот систем.

Ал Едвардс, вонреден професор на фармацевтскиот факултет на Универзитетот Рединг, дава споредба. „Т-клетките го вкусуваат вирусот, додека антителата го чувствуваат вирусот“, вели тој. „Т-клетките можат да промовираат реакции на антителата, а реакциите на антителата можат да промовираат реакции на Т-клетките. Овие два системи работат заедно“.

„Дури и ако веќе немате забележливи циркулирачки антитела, тоа не мора да значи дека немате заштитнички имунитет, затоа што веројатно имате мемориски имунолошки клетки (Б и Т клетки) што можат брзо да почнат акција и да покренат нова имунолошка реакција ако повторно се сретнете со вирусот“, додава проф. Маини од УЦЛ. „Така, можеби ќе добиете поблага инфекција“.

Том Еванс, главен научник на компанијата за вакцини Вакситек на универзитетот Оксфорд, вели: „Може да го замислите човековиот имунолошки систем како оркестар што свири заедно и му треба координирана изведба од сите музичари и нивните инструменти. Научно е бесмислено да зборуваме за самостојни антитела или Т-клетки“.

Додека произлегуваат податоците од клиничките испитувања на потенцијалните вакцини за ковид-19, во фокусот на вниманието ќе биде степенот до кој тие го будат имунитетот на Т-клетките.

Застапниците на вирусните вакцини, кои користат безопасен вирус добиен со генетски инженеринг за да ги внесат антигените на коронавирусот во човечките клетки, веќе сугерираат дека нивниот метод е поефикасен за покренување реакција од Т-клетките од еден друг пристап, со кој во човечките клетки се инјектираат гени на коронавирусот во форма на РНК или ДНК.

Повеќе докази се очекуваат денеска, кога научниците од Оксфорд ќе ги презентираат првите резултати од клиничкото испитување на нивната вакцина ЦхАдОx1, која е заснована на аденовирус на шимпанзо. Но останува да се види дали комбинацијата од неутрализирачки антитела и Т-клетки активирана од вакцината ќе даде силна и долготрајна имунолошка заштита.

Една од причините зошто антителата беа во фокусот на вниманието е тоа што тие се далеку полесни за мерење со дијагностичките тестови од Т-клетките, кои се скоро 10.000 пати поголеми. Проблемот е во тоа што антителата понекогаш брзо бледнеат, особено кај луѓето што имале благи или немале никакви симптоми на ковид-19, што ги прави несигурен показател за мината инфекција.

„Антителата се протеински молекули што циркулираат во крвта и може да се мерат со директна анализа (тест на крвта)“, вели Херб Сивел, професор по имунологија на Универзитетот во Нотингем. „За Т-клетките, треба да ги извлечете од крвта, да ги одржувате во живот и да ги подложите на испитување“.

Технологијата за масовно тестирање на имунитетот на Т-клетките веројатно нема да биде достапна во блиска иднина. Сепак, првите лабораториски студии за севкупната имунолошка реакција на САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува ковид-19, почнаа да пријавуваат резултати. Една, предводена од Џенифер Џуно на Универзитетот во Мелбурн и објавена во Природна медицина, испитувала 41 Австралиец со благи до умерени симптоми.

„Меѓу групата, откривме... широк спектар на реакции на антитела“, рече таа. „Некои силни, а некои слаби, но силните реакции на антителата беа поврзани... со подмножество на подмножество на Т-клетките што беа поефикасни во поттикнувањето подобра реакција од антителата“.

Неколку студии сугерираат дека и Т-клетките произведени од други коронавируси - кои предизвикуваат само блага болест како настинка - можат исто така да го препознаат САРС-КоВ-2 и да обезбедат одредена заштита од ковид-19.

Овој феномен може да придонесе за она што некои научници го нарекоа „имунолошка темна материја“, која може да го овозможи имунитетот на стадо кон САРС-КоВ-2 со стапка на инфекција до 20%, наместо честопати наведуваните нивоа од 60%. Но идејата е контроверзна и ќе бидат потребни многу повеќе докази пред да биде широко научно прифатена.

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе

Веќе е јасно дека светот никогаш нема да биде ист по завршувањето на пандемијата и дека последиците ќе креираат нови образовни можности.

повеќе