Раша тудеј: Успехот на популистичките партии се должи на тоа што ЕУ стана „проблем наместо решение“ за Европа

Националистичките партии постигнаа голем успех на изборите за Европскиот парламент, бидејќи проевропските партии се дистанцираа од обичните луѓе, оценува руската агенција Раша тудеј.

Според аналитичарите кои зборувале за РТ, „ЕУ сега е проблем, а не решение“.

Излезните анкети покажаа дека десничарските и евроскептични популистички партии остварија значителен напредок на изборите за европскиот парламент, кои завршија вчера.

Како резултат на тоа, проевропскиот блок ЕПП и Социјалдемократскиот сојуз сега го изгубија своето комбинирано мнозинство.

Поразот на тие партии во блокот „не е изненадувачки ако ја погледнеме големата слика“, изјави за РТ Ули Брукнер, професор по европски студии на универзитетот Стенфорд во Берлин.

Според него, изборните резултати претставуваат сериозен предизвик за Брисел кога станува збор за обединетата, интегрирана Европа. „Во минатото имавме консензус за општата нарација дека европските интеграции како такви се добри бидејќи носат мир, стабилност, просперитет. Евроскептичните партии го разбија овој консензус“, истакнува Брукнер, додавајќи дека политичките движења низ континентот блокот сега го гледаат „не како решение за Европа, туку како проблем“.

Полетот на евроскептични партии најинтензивно се почувствува во Франција, каде партијата Национален собир на Марин ле Пен освои повеќе гласови од партијата Република во движење на Емануел Макрон.

Денис Францескин, претставник Националниот собир во Вашингтон, изјави дека успехот на евроскептичните партии го покажува растечкото незадоволство во самиот блок.

„Самата структура на Европската Унија доживеа неуспех“, изјави Францескин за Раша тудеј.

Политичкото ривалство меѓу растечкото евроскептично движење и пробриселскиот блок може да се гледа како „здрав разум“ наспроти „глобализмот“, тврди Максимилијан Крах, политичар на Алтернатива за Германија (АфД).

Зборувајќи за успехот на неговата партија, Крах го обвини политичкиот естаблишмент на својата земја дека нема политички слух за потребите на обичните Германци.

„За разлика од нив, ние имаме своја база во руралните области, каде што живеат обичните луѓе“, оцени Крах.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе