Комерсант: Целта на посетата на Путин е тест за Белград

Посетата на Владимир Путин на Белград има политичко значење и треба да даде одговор на прашањето дали Србија е спремна да биде клучниот сојузник на Москва во регионот, пишува руски Комерсант.

Ако не, Србија ќе го продолжи зближувањето со ЕУ и НАТО, балансирајќи меѓу Западот и Русија, се оценува во денешното издание на московскиот весник.

Се оценува дека претседателот на Србија Александар Вучиќ во последно време активно ја турка идејата за разграничување со Приштина, како услов за нормализација на односите, без што е невозможна интеграцијата на Србија во ЕУ.

„Москва е скептична кон договорот на Србија и Косово, кој го сака ЕУ, стравувајќи дека ќе стане протекторат на НАТО. Во Москва не брзаат ни да ја поддржат идејата за новото разграничување, сметајќи дека со тоа Белград фактички ќе го признае Косово. Така и по денешните разговори за косовскиот проблем, толкувањата на двете страни може да бидат сосема различни, како и по октомвриската средба во Москва“, оценува весникот.

Несогласувања меѓу Москва и Белград има и за уште едно принципиелно прашање, пишува Комерсант, наведувајќи дека станува збор за хуманитарноот центар во Ниш.

Незадоволство во Москва предизвикува и тоа што Србија, која Москва ја смета за „клучен сојузник на Балканот“, во последните години презема низа чекори кон НАТО, наведува рускиот весник.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе