Според Еуростат

Европејците сè потешко спојуваат крај со крај, најлошо во Бугарија  

Сè повеќе Европејци тешко спојуваат крај со крај поради растот на цените кој им нагризува примањата, покажува денешниот извештај на европската статистичка агенција. Уделот на граѓаните кои тешко ги покриваат основните трошоци пораснал во второто тромесечје во однос на претходните три месеци во осум од 10 земји на Европската Унија опфатени од истражувањето, наведува Еуростат.

EPA-EFE

Намален е само во Словенија и Финска. Податоци на Еуростат доставиле Белгија, Бугарија, Ирска, Франција, Италија, Луксембург, Австрија, Словенија, Словачка и Финска. Најтешко во второто тромесечје, според податоците достапни на Еуростат, било во Бугарија, каде дури 39,8 отсто од анкетираните многу тешко или тешко спојувале крај со крај.

Во групата земји со над 20 отсто анкетирани кои тешко ги покриваат основните трошоци се и Словачка, Италија и Франција.

Најмалку ги имало во Финска, каде биле 11 отсто. Истражувањето покажало дека дури 40,5 отсто од Финците многу лесно или лесно ги покриваат основните трошоци, следат Австрија и Франција, во кои нешто помалку од четврт од анкетираните немале проблем со финансирањето на основните потреби.

Најмал нивен удел имало во Бугарија, каде изнесувал нешто повеќе од три отсто. Уделот на жители во поволна финансиска позиција во девет земји бил помал во вториот квартал отколку на почетокот на годината, а во Италија бил речиси непроменет.

Најмногу се намалил во Словенија и Австрија, за 4,4 односно за 4 отсто. Повеќето анкетирани навеле дека приходите во тој период им биле непроменети или дури пораснале, напоменува Еуростат.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе