Дојче веле: Темната страна на хрватската летна бајка

За хрватскиот министер за туризам Гари Капели ова е добро лето, пишува Дојче веле и ги пренесува неговите зборови дека Хрватска годинава би требало да ја надмине бројката од 100 милиони туристи. Но, „постои темна страна на хрватската летна бајка: на земјата ѝ недостасуваат работници, особено на сончевиот Јадран“.

На туристичкиот сектор му недостасуваат готвачи, услужен персонал, чистачки и негувателки. На врвот на сезоната има 2.700 непополнети работни места во туристичкиот сектор, истакнува Дојче веле и додава дека нема доволно работници ни за градежништвото и здравството.

Клучната причина за таквиот развој на настаните е влегувањето на Хрватска во Европската Унија, односно слободата на движењето што тоа ја овозможи. Голем број работници во меѓувреме заминаа за Германија, и тоа не само високообразованите, туку и ѕидарите, готвачите и медицинските сестри. „Тој егзодус е проблемот со кој Хрватска очајнички се бори“, пишува германската агенција и го констатира парадоксот дека во голем број сектори во Хрватска недостигаат работници, а според официјалните статистики има 170.000 невработени.

Проблемот е што многумина од нив не се квлафикувани за местата кои не се пополнети. Власта проблемот со недостигот на работна сила сака да го реши со увоз на работници од други земји, главно од Босна и Херцеговина, па се заговара и работа на малолетници, додека експертите со скепса гледаат на таквите предлози, сметајќи дека може да се случи уште поголема експлоатација на работниците во ионака слабо платените професии.

Дојче веле го цитира економистот Љуба Јурчиќ, кој смета дека ситуацијата во Хрватска е катастрофална и дека не постојат доследни економски и социјални политики кои би ги задржале луѓето во Хрватска. Владата на Андреј Пленковиќ сепак ги зголеми квотите за увоз на работници во градежниот сектор за да можат да се реализираат важните инвестициски проекти, и издвои 20 милиони евра за едукација на невработените. За Јурчиќ тоа не е доволно. Тој предвидува дека Хрватска во иднина нема да има само недостиг од работници, туку и недостиг од граѓани ако продолжи по истиот пат.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе