КЛ7 организира младински турнир на кој ќе учествуваат најдобрите македонски клубови и ПИК Сегед

Ракометниот клуб КЛ7 од 24 до 26 јануари 2020 година ќе биде организатор и домаќин на меѓународен ракометен турнир за млади категории „КЛ7 2020". 

На истиот ќе учествуаат 8 екипи од 5 ракометни клубови од Македонија и странство, домашните брендови РК "Вардар, РК "Металург", РК "Еурофарм Пелистер" и вице шампионот на Унгарија РК "ПИК Сегед" кој долги години е дел од престижната ЕХФ Лига на шампиони. Екипите ќе бидат поделени во две категории и тоа 2002 и помлади и 2004 и помлади.
 
Во првата категорија (2002 и помали) ќе се натпреваруваат: 
 
-          Ракометен клуб КЛ7,
-          Пик Сегед (Унгарија),
-          Ракометен клуб Еурофарм Пелистер,
-          Ракометен клуб Металург.
 
Во втората категорија (2004 и помали) ќе се натпреваруваат: 
 
-          Ракометен клуб КЛ7,
-          Пик Сегед (Унгарија),
-          Ракометен клуб Металург,
-          Ракометен клуб Вардар. 
 
Распоредот предвидува систем на натпреварување во кој би играле секој со секого во двете возрасни категории. Со учеството на турнирот на унгарски ПИК Сегед и официјално стартува соработката помеѓу КЛ7 и еден од најдобрите европски ракометни колективи кој е формиран во далечната 1961 година. Истата ќе се состои и во размена на гостувања, нивни кај нас, наши таму, едукација на тренери, учество на кампови и слично со една цел напредување и усовршување на младите ракометари на патот кон создавањето на врвни играчи.
 
Стартот на турнирот е планиран во петок во 16.00 часот, а учесниците ќе ги поздрави и за отворен ќе го прогласи Кирил Лазаров.

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе