Ирската метропола може да ја загуби организацијата

УЕФА му даде рок до 28. април на Даблин да даде гаранции за присуство на публика на ЕП

Даблин е единственот град од домаќините на ЕП кокј не дал гаранции дека ќе може да прими минимум 25 проценти од апацитетот на стадионот, конкретно „Авива стадион“. 

Во изминатите денови градовите домаќини на ЕП требаше да дадат гаранција дека ќе може да примат одреден број на публика на стадионите. Тоа единствено не го стори Даблин.

„Фудбалската асоцијација на Ирска (ФАИ) на препорака на Владата, ја инфоормираше УЕФА дека порад актуелната ситуација со пендемијата ковид-19, не сме во можност да дадеме гаранци за минимум присуство на публика за време на ЕП“, објави ФАИ.

УЕФА им даде рок до 28 април да дадат гаранција за минмален број на гледачи, во спротивно може еда ја изгубат организацијата.

Акок Даблин не може да вети навивачи, кандидати за домаќини се неколку англиски стадиони, стадионот на Тотнем, Олд Трафорд на Манчестер јунајтед и Етихад на Сити.

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе