Војната започна

УЕФА ќе ги тужи клубовите кои ја формираа Суперлигата, ќе им бараат отштета од 60 милијарди евра!

УЕФА и останатите фудбалски федерации цврсто застанаа во одбрана на принципите на фудбалот кои се градени со децении наназад, тие силно решија да се спротивстават на гигантите кои решија да си направат сопствена лига. 

12 фудбалски моќници решија да си направат сопствена лига и приходот да си го делат меѓусебе. Тоа значи дека ќе има многу повеќе пари за нив, планот е секој учесник само на стартот да добие по 350.000 милиони евра. 

Мотивот кај нив е јасен, парите, иако се кријат зад желбата на фановите да добијат повеќе дерби натпревари, сепак се очекува гневот од навивачите допрва да го слушнат.

УЕФА денеска има состанок во Нион, а според „Газета дело Спорт“ започната е постапка за тужба на клубовите кои ја создаваат оваа лига. Ќе се бара отштета од околу 60 милијарди евра поради уништувањето на еден комплетен систем.

Се уште не е јасно точно по кои основи ќе бидат тужени овие клубови, но адвокатите на УЕФА работат на случајот и веројатно веќе имаат идеи.

Фудбалскиот свет со сите сили ќе се бори за згаснување на оваа идеја за елитизирање на фудбалот.

УЕФА и домашните федерации веќе најавија исфрлување на овие клубови од сите други натпреварувања.

Засега само француските и германските клубови се повлекоа од идејата за Суперлигата.

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе