ЕУРО 2024

УЕФА ја продолжи забраната за Русија, нема да играат ниту во квалификациите за ЕУРО 2024

Русија нема да биде дел од ждрепката за престојните квалификации за Европското првенство 2024 година, забраната издадена од УЕФА продолжува. 

Извршниот комитет на УЕФА на денешниот состанок одлучи да ја продолжи забраната за настап на репрезентацијата на Русија во натпреварувањата.
 
Поради тоа што војната во Украина се уште трае, Русија нема да биде во октомвриската ждрепка за квалификациите за ЕУРО 2024, а тоа значи дека нема да биде дел ниту од овој континентален собир.
 
УЕФА денеска го усвои квалификацискиот систем. Во ждрепката ќе учествуваат 53 репрезентации кои ќе бидат поделени во 10 групи, три од нив ќе бидат со по шест селекции, а седум со по пет репрезентации во група.
 
Домаќинот Германија автоматски ќе се пласира на ЕУРО 2024, првите две селекции од секоја група одат на Европското првенство, и уште три селекции ќе отпатуваат таму од Лигата на нации.

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе