ЕВРО 2020

Шевченко демантира дека има лоша атмосфера во соблекувалната на Украина

Се појавија шпекулации дека играчите на Украина, Марлос и Јармоленко влегле во конфликт по натпреварот против Холандија, но Шевченко ги негира ваквите гласини.

Селекторот на Украина тврди дека атмосферата во нивната репрезентација е на највиско ниво во пресрет на дуелот со Македонија.

„Тие шпекулации се неосновани и злонамерни. Атмосферата е прекрасна, извонредна. Не знам од каде доаѓаат тие гласини, но украинскиот тим е отворен за сите, кој сака може да дојде и да види, и јас ги молам сите да го направат тоа и да се уверат. Вратите ни се отворени на подготовките, нема што да криеме, секојдневно даваме изјави... Смешно ми е кога ќе видам такви информации. Ќе повторам, во тимот има многу добра атмосфера и разбирање, момците дадваат и ќе даваат се од себе за да ја оствариме целта“, изјави селекторот Шевченко.

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе

(Овој труд беше презентиран на конференцијата „Геноцидот и неговата превенција во дигиталното доба: предизвици на 21 век“, 19- 23 јули, Барселона, Шпанија.)

повеќе